joi, mai 15, 2025

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneÎncepe turul doi al alegerilor prezidențiale: Lista secțiilor deschise în străinătate

Începe turul doi al alegerilor prezidențiale: Lista secțiilor deschise în străinătate

Turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2025 va avea loc duminică, 18 mai, însă românii din diaspora vor putea vota timp de trei zile. Prima secție se deschide joi, în Noua Zeelandă, la ora locală 7:00 (22:00 ora României). Românii își pot alege noul președinte la orice secție de votare din străinătate, indiferent dacă au sau nu reședința în afara țării.

Nicușor Dan, candidat independent, și George Simion, candidat din partea AUR, se vor confrunta în al doilea tur de scrutin.

Pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale, au fost înfiinţate 965 de secţii de votare în străinătate, cu 15 secţii de votare mai multe decât în cazul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare desfăşurate în anul 2024.

Votarea în străinătate la alegerile prezidenţiale se desfăşoară pe durata a trei zile, respectiv 16, 17 şi 18 mai 2025.

Votul ncepe în zilele de vineri şi sâmbătă, la ora locală 07:00, şi se încheie la ora locală 21:00 (cu posibilitatea prelungirii până la ora locală 23:59 pentru cetăţenii care, la ora locală 21:00, se află în sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot).

În ziua de duminică, votarea în afara ţării va începe la ora locală 07:00 şi se va încheia la ora locală 21:00, fără a depăşi ora 21:00 a României (cu posibilitatea de prelungire, în conformitate cu prevederile legale în vigoare).

Cetăţenii români cu drept de vot care locuiesc în afara teritoriului României sau se află temporar în străinătate pot vota la alegerile prezidenţiale la oricare din secţiile organizate în afara ţării, pe baza unui act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării:

  • cartea de identitate;
  • cartea electronică de identitate;
  • cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate;
  • paşaportul diplomatic;
  • paşaportul diplomatic electronic;
  • paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic;
  • paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic;
  • paşaportul simplu temporar; în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

Important: Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic şi paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

Lista sediilor secţiilor de votare poate fi consultată pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente sau aici:

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare