Studiul „Bunăstarea copilului din mediul rural 2024” arată că părinții din comunitățile vulnerabile au un venit mediu lunar de doar 772 lei pe persoană.
De asemenea, „un copil din patru merge flămând la culcare, pentru că părinții nu mai au bani pentru mâncare, 38% dintre familii se împrumută lunar doar ca să pună ceva pe masă, iar aproape jumătate dintre gospodării sunt deja împovărate de datorii”.
Sărăcia se răsfrânge direct asupra educației copiilor, mai arată sursa citată. Astfel că 3 din 10 părinți declară că nu și-au putut trimite copiii la grădiniță din cauza lipsei de haine și încălțăminte adecvate; 6 din 10 nu le pot cumpăra haine noi pentru școală; 16% dintre copii nu au rechizite, iar 40% nu au nici măcar cărți.
Accesul la resurse digitale este limitat: aproape jumătate dintre gospodării nu au nici calculator, nici laptop, iar 14% nu dispun de acces la internet.
„Sprijinul financiar acordat ca burse sociale de către Ministerul Educației și Cercetării va participa direct la prevenirea abandonului școlar și a părăsirii timpurii a școli. Așa cum arată studiile în domeniu, ele au un efect direct asupra participării la educație. La fel și bursele pentru mamele minore și cele pentru învățământul tehnologic și dual.
Pentru a ne proteja copiii, însă, ar trebui să ne uităm la programe naționale, care să susțină măsuri integrate, de natură socio-educațională. Iar asta nu este responsabilitatea unui singur minister, este a noastră, a tuturor, celor care spunem prea ușor ca copiii reprezintă viitorul. Este esențial să existe o colaborare între instituțiile care au atribuții protejarea interesului copilului”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.