În raportul de transparență, compania detaliază eforturile de combatere a dezinformării în 30 de țări UE/SEE, alocând un spațiu larg României.
TikTok are 99 de moderatori vorbitori de limba română și, potrivit raportului, a crescut resursele alocate pentru alegerile din România prin adăugarea a peste 120 de experți în domenii relevante, distribuiți în mai multe echipe, inclusiv Comportament Înșelător (care include analiști specializați în Operațiuni de Influență Acoperită), Securitate și Integritatea Reclamelor.
„Pe 23 octombrie 2024, înainte de începerea oficială a campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din România, am înființat un Centru de Control al Misiunii (MCC) dedicat, format din angajați ai mai multor echipe specializate din cadrul departamentului nostru de siguranță. Prin intermediul MCC, echipele noastre au oferit monitorizare constantă și dedicată pentru potențialele problemele legate de alegeri, atât înainte, cât și pe durata procesului electoral”, se arată în raport.
Între 5 și 14 decembrie 2024, TikTok a prevenit peste 4,4 milioane de aprecieri false și 1,5 milioane de cereri false de follow, blocând totodată peste 33.000 de conturi de spam din România. În aceeași perioadă, au fost eliminate 900 de conturi care imitau candidați și oficiali aleși, precum și aproape 93.000 de conturi false, alături de peste 1,6 milioane de interacțiuni artificiale (like-uri și followers).
Acțiunile au continuat între 15 și 30 decembrie, când platforma a prevenit peste 5,3 milioane de aprecieri false și 2,6 milioane de cereri false de urmărire, blocând peste 116.000 de conturi de spam și eliminând alte zeci de mii de conturi false și conținut manipulator. Printre acestea s-au numărat și 59 de conturi care imitau instituții oficiale, politicieni sau partide politice din România.
Pe parcursul anului 2024, TikTok a identificat și eliminat șase rețele CIO care vizau în mod direct publicul român. Acestea promovau diverse narațiuni politice, inclusiv campanii favorabile unor candidați precum Călin Georgescu, Mircea Geoană sau formațiunea AUR. Una dintre cele mai mari rețele, formată din peste 27.000 de conturi, era operată printr-un furnizor de engagement fals și se concentra pe distribuirea în masă a comentariilor politice. Alte rețele erau operate din Republica Moldova și aveau ca țintă diaspora românească, promovând figuri precum Iurie Ciocan sau PSD.
„În septembrie 2024: O rețea de 22 de conturi care operează din România care au încercat să vizeze publicul românesc pentru a răspândi dezinformarea și promovarea narațiunilor critice la adresa guvernului român. (…) În decembrie 2024: O rețea de 68 de conturi operate din Moldova și viza diaspora românească din România, care a încercat să promoveze pe Iurie Ciocan și Partidul Social Democrat”, mai scrie compania în raport.
Pe lângă aceste reţele, a eliminat în mod proactiv, de la sfârşitul lunii octombrie, peste 5.500 de elemente de conţinut legat de alegeri din România pentru încălcarea politicilor privind dezinformarea, hărţuirea şi discursul instigator la ură.
TikTok a acționat și la nivel european. În septembrie 2024, platforma a eliminat o rețea globală asociată cu Sputnik Media, iar în noiembrie a blocat 11 conturi asociate acesteia care vizau audiențele din România și Republica Moldova.