Sigur, nu e vina noastră, a niciunia dintre noi, că ne aflăm într-o situație în care n-am mai fost, așa că nu reacționăm tocmai predictibil. Iar anii de propagandă rusească care ni s-a servit pe nesimțite contează acum și își arată efectele.
Suntem mai polarizați ca niciodată. Și nu e o chestiune care se simte exclusiv în confruntarea reformiștilor cu izolaționiștii. Nu! Sunt bisericuțe peste tot, în interiorul fiecărui curent de gândire și ideologie. De asta campania care începe mâine are, din nou, un aspect total impredictibil. De aceea, e important să știm care sunt variantele de evoluție ale candidaților în campania din aprilie 2025.
Scenariul 1: Cel mai probabil dintre scenarii este un tur întâi care se va încheia cu calificarea lui Crin Antonescu și George Simion. De ce? Pentru că George Simion are în acest moment un bazin electoral mai extins decât cel pe care îl avea în primul tur al prezidențialelor din 2024, când n-a reușit să mobilizeze cu mult peste 13% din electoratul AUR. Acum, însă, el are de partea lui și o bună parte din electoratul lui Călin Georgescu, care, chiar dacă nu l-a uns oficial drept urmaș al său, e perceput astfel în urma protestelor organizate pentru susținerea extremistului pro-rus. Crin Antonescu, pe de altă parte, nu are un nivel real de popularitate la nivel național și e cunoscut, mai curând, de publicul matur sau vârstnic. El are amintiri despre Crin Antonescu. Nu toate plăcute. Numai că, în situația de acum, asta nu va conta. Lideri ai PSD și PNL aleargă de zile bune prin țară, sfătuind primarii și consilierii locali să facă tot ce le stă în putere ca mașinăria de partid să funcționeze în favoarea lui Antonescu, sub amenințarea că altfel vor pierde totul. Sigur, o parte a electoratului PSD ar putea înclina către Victor Ponta. La fel ca și o parte a electoratului izolaționist, care nu îl înghite pe Simion. Totuși, Ponta vine cu un bagaj de fapte care nu-l fac tocmai agreabil. Și, dacă presa va pune pe tapet trecutul lui și schimbările lui de atitudine care, uneori, par a fi desprinse dintr-un scenariu al unei boli nervoase, atunci Ponta va avea destinul lui Mircea Geoană, ajungând la procente foarte mici în cele patru săptămâni de campanie. O să întrebați unde e partea reformistă și de ce nu are ea șanse în acest scenariu probabil. Ei bine, pe datele acum, pe atitudinea polarizată a reformiștilor, împărțiți între Elena Lasconi și Nicușor Dan, oricare dintre cei doi intră în cursă cu un handicap foarte greu de recuperat. Și să nu uităm că în România nu reformiștii majoritari oricum, iar emoții ar fi avut chiar și dacă ar fi susținut un singur candidat și nu s-ar fi împărțit între doi.
Scenariul 2: E unul mai puțin probabil, dar totuși posibil și trebuie menționat. Dacă, în cele patru săptămâni de campanie, unul dintre candidații reformiști, fie Elena Lasconi, fie Nicușor Dan, se va retrage din cursă, jocul se resetează. Căci atunci electoratul acum divizat și polarizat se va reorganiza. Atunci există realmente o șansă ca în turul doi să se califice, alături de George Simion, unul dintre reformiști. Celelalte date ale problemei nu se vor schimba prea mult, însă, iar intrarea în turul doi al unui reformist va fi cumva ”la mustață”, cum se zice în popor, pentru că există totuși mașinăria de partid a PNL – PSD care îl va duce pe Antonescu foarte aproape de calificarea în turul al doilea.
Scenariul 3: E cel mai puțin probabil, pentru că se bazează pe evoluții impredictibile. Fie pe coagularea electoratului pe o variantă mai puțin populară, precum Victor Ponta, din dorința de a ”da o lecție” candidaților creditați cu șanse, fie pe construirea în cele patru săptămâni a unuia dintre candidații pe care, de obicei, îi punem la „și alții” drept personaj providențial. Și atunci toate calculele ar fi date, din nou, peste cap. În toate scenariile posibile, singura invariabilă e intrarea lui Simion în turul al doilea. Căci e singurul care are electorat stabil, încrâncenat, frustrat de felul în care s-au desfășurat alegerile din 2024 și e singurul care își ține electoratul liniștit și calm. Așteptând parcă ceva. Poate turul doi înapoi, poate câțiva ani de izolaționism. Cert e că, atunci când toate celelalte segmente de electorat se ceartă, cel care știe să își țină bazinul electoral coagulat are șansa de a accede în finală.
O finală care nu va fi tocmai confortabilă pentru România și nici pentru mulți dintre cei care încă nu fac calculele pe contextul general, limitându-se la confruntări particulare și deloc sănătoase.