luni, mai 12, 2025

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneMonitorul Social: România ocupă ultima poziție în clasamentul indexului egalității de gen...

Monitorul Social: România ocupă ultima poziție în clasamentul indexului egalității de gen din Uniunea Europeană

Institutul European pentru Egalitate de Gen a dezvoltat indexul egalității de gen, un instrument de măsurare a domeniului egalității de gen, calculat pe următoarele dimensiuni: muncă, bani, cunoaștere, timp, putere și sănătate. Pentru anul trecut, potrivit calculelor, România ocupă ultima poziție din Uniunea Europeană. 

Indexul egalității de gen este calculat pe următoarele dimensiuni: muncă, bani, cunoaștere, timp, putere și sănătate, iar fiecare domeniu analizează cum se poziționează bărbații și femeile pe un scor de la 1, care înseamnă inegalitate totală, la 100, care înseamnă egalitate totală.

România are scorul total al egalității de gen de doar 57,5 din 100, situându-se pe ultimul loc, alături de țările din Europa Centrală și de Sud, Ungaria (57,8), Grecia (59,3), Croația (59,7), Cehia și Slovacia (ambele având scorul total de 59,9), se arată în cel mai recent infografic publicat de Monitorul Social, un proiect al Fundației Friedrich Ebert România.  

La polul opus, Suedia (82), Olanda (78,8) și Danemarca (78,8) ocupă locurile de vârf din clasamentul egalității de gen, alături de Franța, Spania și Belgia, fiecare cu un scor total de 76,1. 

Scorul egalității de gen în participarea la viața politică plasează România pe penultima poziție din Uniunea Europeană, cu un scor de 32,6 din 100, care depășește doar Ungaria (24,9). 

România se află la mare distanță de media UE (62,6) dar și de țările nordice și vestice. Indexul participării la viața politică este analizat de EIGE prin intermediul indicatorilor legați de ponderea miniștrilor, ponderea membrilor din parlament și ponderea membrilor în adunări regionale și naționale.

Alături de România, țările din Europa de Sud prezintă cele mai mici scoruri, Grecia (37,7) și Cipru (34,9). Progresul egalității de gen în participarea la viața politică este realizat de țările nordice și vestice, precum Suedia (96,3), Finlanda (91,1), Belgia (88,6), Franța (86,8) și Austria (80,4). 

În privința participării pe piața muncii, România obține locul al treilea din coada clasamentului, cu un scor de 75,7, poziționându-se doar înaintea Italiei (70) și Greciei (74,9).

Țările din Europa Centrală și de Est se poziționează aproape de primele poziții din clasament, la distanțe considerabile de România, după cum urmează: Ungaria (87,5), Cehia (84,5), Slovacia (88,6), Estonia (94,2),  Polonia (93,6) sau Slovenia (88,5).  

În ciuda creșterii participării femeilor pe piața muncii, în Uniunea Europeană există în continuare inegalități de gen. Femeile participă mai puțin decât bărbații pe piața forței de muncă și tind să fie implicate în locuri de muncă cu timp parțial, cu contracte atipice de muncă și precare, fiind de asemenea sub-reprezentate în domeniile știință, tehnologie, inginerie sau politică”, arată un comunicat de presă.

În ceea ce privește activitățile de îngrijire, țara noastră obține scorul de 80,7 din 100, poziționându-se aproape de media Uniunii Europene (78,7). Participarea pe piața muncii a femeilor nu a adus și o împărțire egală a timpului petrecut cu munca domestică și îngrijirea persoanelor dependente. 

În cazul multor țări, femeile sunt lăsate în afara pieței muncii din cauza implicării lor active în responsabilitățile casnice și de îngrijire. Acest scor este calculat de EIGE pe baza indicatorilor procentului de persoane care participă la munca de îngrijire și a persoanelor care participă la muncă domestică.

Cele mai mari inegalități de gen înregistrate la această sub-dimensiune sunt în țări precum: Cehia (62,8), Ungaria (68,7), Slovacia (69,3), Lituania (68,2), Croatia (72,7) sau Cipru (73,3). În fruntea clasamentului, cu cel mai mare scor se află Suedia (93,1), Finlanda (89,9) și Estonia (92,2). 

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare