Semnatarii scrisorii sunt Coaliția Vot Corect: Expert Forum, Civica, Centrul pentru Resurse Civice, Centrul pentru Studiul Democrației, Rădăuțiul Civic, Observatorul Electoral; Centrul FILIA; Centrul pentru Jurnalism Independent; CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică și Centrul pentru Inovare Publică.
În ultimii ani, subvențiile au devenit principala sursă de finanțare a partidelor politice, afirmă organizațiile.
„Începând cu 2016, alocările anuale au crescut constant, ajungând în 2024 la venituri de 382 de milioane de lei și cheltuieli de 423 milioane de lei. Anul acesta, bugetul a fost scăzut la 284 milioane de lei, o valoare care rămâne semnificativă pentru un an în care nu se organizează alegeri. Peste jumătate din aceste fonduri sunt cheltuite pentru linia bugetară presă și propagandă; doar în 2024 au fost cheltuite peste 200 milioane de lei pentru promovare, la care se adaugă sute de milioane pentru campaniile electorale, decontate tot din bani publici”, se arată în scrisoare.
Potrivit semnatarilor, fiecare guvern nou format sau președinte de partid pus în fața întrebărilor legate de reducerea subvențiilor a promis anumite măsuri, dar alocările pentru subvenții au continuat să crească și să fie cheltuite în mare parte pentru cumpărarea netransparentă a presei. Mai mult, „partidele au refuzat să facă publice contractele contrar legii privind accesul la informații de interes public, afectând în mod grav independența editorială și dreptul la informare al publicului”.
„Sistemul de alocare a fondurilor publice este netransparent, afectează egalitatea competitorilor electorali și este contrar interesul public. Considerăm că o simplă rectificare bugetară nu va rezolva nici pe departe problema, dacă acest sistem va continua să se perpetueze.
Partidele politice au devenit majoritar dependente de stat, ceea ce e contrar principiilor de înființare a acestora”, mai arată sursa citată.
Lista cu propuneri
Organizațiile au prezentat și o serie de propuneri pentru creșterea transparenței, integrității și să redea încrederea electoratului. Redăm mai jos lista:
1. Reducerea bugetelor anuale pentru subvențiile acordate partidelor politice.
Valoarea subvențiilor este mult prea ridicată, chiar și pentru anii electorali, iar aceste fonduri nu fac decât să crească și mai mult monopolul asupra vieții politice pentru un număr mic de partide. Scopul subvențiilor nu este de a crea o dependență totală a partidelor față de stat, ci de a le susține pentru a se dezvolta și crea o relație cu electoratul, pentru a-l reprezenta mai eficient.
2. Modificarea mecanismului de stabilire a bugetului anual și reglementarea unor criterii predictibile pentru elaborarea acestuia.
Legea 334/2006 stabilește că alocările pentru subvenții în bugetul anual trebuie să fie cuprinse între echivalentul a 0,01% și 0,04% din PIB, un interval foarte larg, care poate conduce la aprobarea unui buget foarte generos. Menționăm că până în acest moment partidele nu au ajuns nici pe aproape la valoarea maximă anuală care ar putea fi alocată, care este mult mai mare. Recomandăm folosirea veniturilor bugetare (și nu PIB) ca referință pentru stabilirea pragurilor minim și maxim, și scăderea ambelor praguri. De altfel, aceasta a fost prevederea legală până în anul 2017, iar schimbarea referinței a dus, printre altele, la actuala explozie a valorii subvenției.
3. Motivarea reală a modului prin care se construiesc bugetele anuale.
Pe lângă mențiunea de la punctul anterior, legea nu impune criterii pe baza cărora se stabilesc sumele totale alocate care se regăsesc în bugetul AEP. Motivarea detaliată a modului în care s-a ajuns la alocările respective lipsește în bugetele anterioare. Experiența arată că depinde de propunerea AEP și de interesul partidelor politice – regula nescrisă a fost să nu se aloce mai puțini bani decât în anul anterior, ceea ce este un mecanism păgubos și arbitrar.
4. Sporirea transparenței cu privire la modul în care sunt cheltuite subvențiile (în special pentru presă și propagandă), inclusiv prin raportarea regulată a beneficiarilor fondurilor și marcarea materialelor de propagandă în afara perioadelor electorale.
Sunt necesare prevederi clare prin care partidele politice sunt obligate să publice periodic informații despre contractele din bani publici, similar cu instituțiile publice și ceilalți beneficiari de fonduri publice. Partidele ar trebui să publice periodic informații detaliate cu privire la relațiile comerciale cu instituțiile de presă, răspunzând astfel unei îngrijorări crescânde a societății civile și organizațiilor internaționale
5. Legea ar putea impune și o limită procentuală din total cu privire la cât pot cheltui partidele pentru presă și propagandă – de exemplu nu ar trebui să cheltuie mai mult de 30-40%. Din 2021, partidele au cheltuit 590 de milioane de lei pentru linia bugetară presă și propagandă, aproape 55% din bani, fără transparență. Rapoartele publicate de Consiliul Europei, Comisia Europeană și Oficiul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului al OSCE au arătat că aceste valori ridicate distorsionează viața politică și afectează independența presei, având în vedere că o parte semnificativă a acestor fonduri sunt cheltuite pentru presă și propagandă.
6. Revizuirea mecanismului de distribuire a subvențiilor între partidele parlamentare și alți competitori politici.
Pragul pentru obținerea de subvenții la nivel local ar trebui scăzut pentru a ține cont și de voturile obținute la alegerea primarilor și/sau consilierilor locali. Ponderea din subvenție acordată pentru rezultatele obținute la alegerile locale ar trebui crescută.
7. Eliminarea privilegiului acordat partidelor politice de a nu returna către bugetul de stat sumele necheltuite la finalul anului.
În ansamblul entităților care beneficiază de subvenții din bugetul public, partidele politice sunt o anomalie. Sunt singurele entități care nu sunt obligate să returneze la finalul anului sumele necheltuite. Acest lucru le permite să acumuleze sume mari de bani, cu care pot „inunda” anul electoral, ducând la afectarea competiției corecte. Această practică nu obligă partidele la o gestionare judicioasă a bugetelor.
„Subvențiile nu reprezintă singura problemă”
„Campaniile electorale din 2024 și 2025 ne-au arătat cât de vulnerabil este sistemul românesc la abuzuri și interferențe care pot afecta semnificativ integritatea procesului. Considerăm că este necesară o reformă structurală, care să crească transparența finanțării și cheltuielilor, să consolideze capacitatea și colaborarea instituțională de a verifica legalitatea sursei banilor din politică (mai ales că AEP a rambursat peste un miliard de lei anul trecut competitorilor electorali) și de a adapta legislația românească la realitate”, arată scrisoarea.
În acest sens, organizațiile au transmis o serie de propuneri de la care poate fi începută reforma:
- Întărirea independenței și capacității Autorității Electorale Permanente de a controla și raporta către public situația finanțării partidelor politice. Vă solicităm să încheiați situația de interimat la conducerea AEP, prin numirea unei noi conduceri executive, care să includă persoane competente, integre și neutre politic. Este necesară asigurarea independenței departamentului de control al finanțării partidelor politice și introducerea unor prevederi care obligă AEP să raporteze pro-activ și integral către public a informațiilor colectate de la partidele politice și rezultate din activitățile de control.
- Consolidarea capacității și a mecanismelor de colaborare instituțională pentru a verifica legalitatea sursei veniturilor din campaniile electorale sau care sunt încasate de către partide, sub diverse forme.
- Regândirea și extinderea mijloacelor de promovare din timpul campaniei și ridicarea interdicțiilor legate de publicitatea stradală.
- Publicarea obligatorie a raportărilor veniturilor și cheltuielilor competitorilor electorali de către AEP în mod regulat, în timpul campaniei.
- Partidele trebuie să publice rapoartele de venituri și cheltuieli anuale și pentru campaniile electorale într-un format în care finanțatorii să fie prezentați transparent.
- Publicarea imediată a identității donatorilor peste o anumită valoare, care să garanteze și dreptul la viață privată, în timpul campaniei electorale.
- Impunerea unor limite maxime anuale pentru donații și împrumuturi pentru o persoană fizică și/sau juridică.
- Reducerea limitelor maxime pentru venituri și cheltuieli în campania electorală pentru prezidențiale.
- Sancțiuni disuasive și proporționale pentru competitorii electorali sau partidele politice care încalcă legea.