Directorul celui de-al doilea departament al CSI din cadrul Ministerului rus de Externe, Alexei Polișiuk, acuzase ieri Kievul că ar încerca să provoace Chișinăul să aplice forța față de militarii ruși din regiunea transnistreană. O declarație în acest sens a fost făcută în cadrul unui interviu pentru TASS.
„Din păcate, rămâne în continuare pericolul escaladării situației în jurul Transnistria. Acest lucru se datorează încercărilor forțelor externe, în primul rând Kievului, de a tensiona situația din regiune. În lunile aprilie-iunie, în Transnistria au fost comise o serie de acte teroriste ale căror urme, după cum se spune la Tiraspol, duc spre Ucraina”, declarase acesta, conform Deschide.md.
Potrivit oficialului rus, „Kievul promovează teza despre o amenințare care ar veni de la militarii ruși ce se află pe malul stâng al Nistrului”.
„Scopul este evident – să încerce să provoace autoritățile moldovenești să aplice forța. Este îmbucurător faptul că Chișinăul înțelege consecințele „dezghețării” conflictului de pe Nistru și nu se lasă manipulat”, a adăugat Polișiuk.
Însă, cei care au încercat să atragă R. Moldova în actualul război sunt chiar rușii. Prim-ministrul R. Moldova Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului Igor Grosu au venit cu reacții în urma noilor atacuri ale rușilor asupra orașelor din Ucraina și după ce spațiul aerian al R. Moldova a fost survolat de 3 rachete rusești.
Gavrilița a declarat că asemenea atrocități trebuie să înceteze, iar survolarea spațiului aerian al R. Moldova de cele 3 rachete rusești contravine grav dreptului internațional, arată Deschide.md.
„Fiind în vizită oficială la Baku, am aflat și am fost îngrozită de atacurile cumplite comise de Federația Rusă împotriva unor ținte civile din Ucraina, care au provocat moartea și rănirea unor oameni nevinovați, precum și distrugerea de locuințe și de obiective de infrastructură civilă. Condamn cu fermitate aceste acte de barbarie, iar gândurile mele se îndreaptă către toți cei care au pierdut oameni dragi din cauza rachetelor căzute în Kiev și în alte orașe. Asemenea atrocități trebuie să înceteze de îndată!
De asemenea, subliniez că este inacceptabil faptul că 3 dintre rachetele rusești țintite asupra Ucrainei au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova, punând în pericol aviația civilă – și astfel vieți omenești – pe teritoriul țării noastre. Este o încălcare a suveranității statului nostru care contravine grav dreptului internațional.
Guvernul Republicii Moldova este și va rămâne alături de poporul ucrainean în aceste momente grele! Totodată, supraveghem situația la frontieră și spațiul aerian național pentru a evita riscuri la adresa cetățenilor din țara noastră”, a scris Gavrilița pe Facebook.
La rândul său, Igor Grosu a condamnat atacurile Rusiei și a calificat survolarea spațiului aerian al R. Moldova de cele 3 rachete rusești drept o încălcare a securității aeriene și convențiilor internaționale.
„Condamn cu fermitate atacul inuman al Federație Ruse asupra Ucrainei din această dimineață. Peste 80 de rachete de croazieră au fost lansate asupra unor obiective civile și de infrastructură energetică. Este extrem de grav că 3 dintre acestea au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova, ceea ce reprezintă o încălcare fără precedent a securității aeriene și convențiilor internaționale. Atacurile asupra Ucrainei trebuie să înceteze imediat. Suntem alături de Ucraina și oamenii săi”, a scris Grosu pe Facebook.
Ministerul Apărării al R. Moldova a informat că luni, 10 octombrie, între orele 8:33-9:02, structurile specializate ale instituției de apărare au identificat trei ținte aeriene care au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova.
Pe cale de consecință, ministrul Nicu Popescu l-a convocat pe ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, pentru a oferi explicații.