Scrisoarea, semnată de Gabriel Păun, președintele Agent Green, atrage atenția asupra modificărilor legalislative care în ultima vreme au revoltat societatea civilă, și anume îngreunarea finanțărilor pentru ONG-uri, modificarea Codului Penal în sensul introducerii pedepsei cu închisoarea pentru ultraj și tulburarea liniștii publice, dar și accesul tot mai dificil la justiție al societății civile.
Sensul acestui demers este acela de a atrage atenția Europei asupra derapajelor din România, cauzate chiar de reprezentanți ai statului, care nu fac altceva decât să fragilizeze statul.
“Dorim să ne exprimăm îngrijorarea față de tentativele de subminare a statului de drept care provin
de la o parte dintre membri cheie din Guvernul și Parlamentul. Făcând o trecere în revistă a modificărilor legislative adoptate sau propuse în ultimul an, am constatat că legislația tinde către desființarea principiilor statului de drept în general și către desființarea legislației privind protecția mediului, cu încălcarea atât a tratatelor europene, cât și a Constituției României.”, se arată în scrisoarea transmisă Comisiei Europene, consultată de INVESTIGATORIA.

În document se face referire la acte normative care limitează rolul societății civile din România, și anume accesul la justiție, prin impunerea unor condiții care împiedică depunerea unor acțiuni în justiție (cauțiune de până la 50.000 de lei în funcție de valoarea lucrărilor care fac obiectul acțiunii în
instanță, răspunderea patrimonială a membrilor Consiliului Director. De asemenea, limitarea accesului la justiție prin impunerea unor termene de decădere și de prescripție care curg indiferent dacă persoanele prejudiciate iau cunoștință de conținutul ilicit al autorizațiilor de construire.
O altă problemă semnalată e accesul la finanțări prin limitarea posibilității de redirecționare a cotelor de impozit de către cetățeni și firme, prevăzute de lege, către ONG-uri care constituie o sursă majoră de finanțare. Acestea urmează să fie aprobate de ANAF pe criterii neclare. În același timp sunt deductibile donațiile firmelor către organizații mari înființate prin lege, fapt care duce la nefinanțarea ONG urilor mici, autentice, către care astfel de finanțări nu sunt deductibile.
Și nu în ultimul rând, documentul face referire la acea modificare recentă a Codului Penal care aduce atingere libertății de întrunire, prin introducerea în codul penal de pedepse cu închisoarea de la 2 la 5 ani pentru ultraj (insultă și calomnie împotriva oficialilor de stat) și de la 2 la 7 ani pentru ultraj și tulburarea ordinii publice dacă este săvârșită de două sau mai multe persoane împreună (de ex în contextul unor adunări publice).
Agent Green susține că aceste limitări aduse societății civile vor duce la o reacție mai slabă a ONG-urilor în fața abuzurilor statului și chiar vor împiedica reacția acestora împotriva efectelor unor alte modificări legislative care privesc eliminarea procedurilor de evaluare de mediu, pentru proiecte care produc efecte grave asupra mediului situate în arii naturale sau limitarea în timp a procedurilor de emitere a acordului/avizului de mediu, cu încălcarea dreptului european și al Convenției de la
Aarhus.
În finalul scrisorii, Agent Green cere Comisiei Europene luarea de măsuri pentru implementarea corectă a dreptului European, dar și pentru consolidarea regulilor statului de drept în România.