vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInterviuEXCLUSIV. Profesorul Cristian Preda explică de ce a fost necesară retragerea titlului...

EXCLUSIV. Profesorul Cristian Preda explică de ce a fost necesară retragerea titlului de Doctor Honoris Causa în cazul lui Ion Antonescu: “Dacă o societate omagiază criminali de război îi învață pe membrii săi să comită crime similare

Universitatea din București a anunțat astăzi retragerea titlului de Doctor Honoris Causa în cazul lui Ion Antonescu, pe care istoria îl consemnează drept responsabil pentru crime împotriva umanității. Decanul Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București, Cristian Preda, este persoana care a semnalat și a motivat în fața Senatului UB necesitatea retragerii titlului de Doctor Honoris Causa pe care îl deținea Ion Antonescu.

Acesta este și motivul pentru care INVESTIGATORIA i-a solicitat profesorului Cristian Preda informații legate de felul în care s-a ajuns la o astfel de decizie, dar și argumente legate de sensul pe care o astfel de măsură o are în societatea românească a prezentului.

Acesta a răspuns curiozităților noastre și ne-a mărturisit că informația potrivit căreia Ion Antonescu ar fi avut un astfel de titlu din partea Universității București a fost cumva rătăcită în timp, astfel încât ea n-a constituit o preocupare a conducerii instituției de învățământ superior. Până în momentul în care un profesor german, curios să afle cine a mai primit titlul de Doctor Honoris Causa la Universitatea București, l-a descoperit pe Ion Antonescu.

Demersul de retragere a titlului este inedit, ultima dată când o astfel de măsură a fost luată fiind după căderea comunismului în România, prin retragerea unui titlu similar în cazul lui Nicolae Ceaușescu.

Universitatea București a comunicat public decizia retragerii titlului și susține că demersul are la bază “responsabilitatea lui Ion Antonescu pentru uciderea evreilor din Basarabia, Bucovina și Transnistria”, astfel că, în cazul acestuia, regulamentul privind acordarea de titluri onorifice al Universității din București se aplică foarte clar, atunci când persoana nominalizată a fost condamnată definitiv și irevocabil pentru crime împotriva umanității.

INVESTIGATORIA a discutat subiectul cu decanul Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București, Cristian Preda, acesta fiind chiar cel care a decis că e timpul unei reparații morale și a motivat necesitatea retragerii titlului în Senatul UB. Astfel am aflat și cum s-a regăsit informația potrivit căreia Ion Antonescu era deținătorul unui titlu de Doctor Honoris Causa, acordat de Universitatea din București.

Lucrurile au stat în felul următor: în cursul anului trecut, facultatea a cărei decan sunt a solicitat Senatului Universității acordarea unui titlu de doctor Honoris Causa unui profesor german Armin von Bogdandy, un reputat constitutionalist. În momentul în care profesorul a venit la București pentru a primi distincția, dânsul ne-a semnalat chiar înaintea ceremoniei organizate la Senatul Universității București, că a căutat în istoria acestor distincții, pentru a vedea în ce companie intră, adică a vrut să știe cine a mai primit un astfel de titlu în istoria universității noastre. Și l-a descoperit acolo pe mareșalul Ion Antonescu.

Vă mărturisesc că am fost foarte surprins și vă mărturisesc că nu căutasem, nu mă mai întâlnisem niciodată înainte cu această informație. Ea figura într-o secțiune a istoricului Universității București, nu știu când a fost postată, cert e că am luat la cunoștință de la acest profesor. Și în acel moment am luat decizia de a repara acest lucru, considerând că este inacceptabil ca Universitatea București să fie asociată, într-un fel sau altul, cu criminali de război.

L-am informat pe rectorul Universității București, dânsul a fost la fel de surprins cum am fost și eu și pe urmă am pornit un demers instituțional, adică am urmat regulamentul în vigoare al universității care solicită ca, la fel cum se întâmplă când un titlu de doctor honoris causa e acordat, subiectul să fie pus pe agenda Senatului Universității București. În particular, regulamentul nostru prevede fie ca președintele Senatului, fie rectorul universității, fie o persoană interesată, care poate fi și din afara Universității București, poate sesiza Senatul UB. Argumentația pe care am făcut-o e una inedită. Cred că e prima dată, după ce, la  începutul anului 1990, Universitatea a retras titlul acordat lui Nicolae Ceaușescu. De atunci n-a mai existat așa ceva.

Argumentația pe care am pus-o pe hârtie ia în seamă faptul că în baza raportului Comisiei Wiesel s-a elaborat o lege care zice că cultivarea memoriei unor criminali de război, cum a fost și Ion Antonescu, a celor care promovează un discurs xenofob, un discurs de ură, e ceva ce nu poate fi tolerat. Sigur că aici avem un caz special, pentru că legea ne obligă să ne distanțăm de asemenea personaje și au mai fost discuții, de pildă despre Octavian Goga recent, pentru că, dincolo de calitățile lui de poet, Goga a avut opțiuni politice inacceptabile astăzi. A ținut să fie îngropat cu crucea nazistă pe piept…

Am supus, deci, atenției Senatului solicitarea de retragere a titlului, invocând legea în vigoare, bazată pe un raport alcătuit de savanți ai Comisiei Wiesel și Senatul a decis astăzi retragerea acestui titlu. S-a supus la vot, pentru că asta e procedura și au fost 4 voturi împotriva acestei propuneri, 18 abțineri și 80 de persoane care au fost de acord. N-a existat o dezbatere și nici nu-și avea rostul, pentru că e vorba de aplicarea legii. Raportul Wiesel menționează clar faptul că, dincolo de orice considerente de ordin politic, Ion Antonescu a fost un criminal de război și un participant responsabil la Holocaust.”, a declarat profesorul Cristian Preda în exclusivitate pentru INVESTIGATORIA.  

L-am mai întrebat pe profesorul Cristian Preda ce le răspunde celor care spun că un astfel de demers nu-și mai avea sensul în acest moment.

Orice națiune trăiește cunoscându-și istoria. De aceea, fără o memorie și fără o cunoaștere  a istoriei, națiunile nu există. E vorba și de felul în care ne organizăm prezentul și ne imaginăm viitorul. Dacă o societate omagiază criminali de război îi învață pe membrii săi să comită crime similare. Nu te poți aștepta, atunci când elogiezi concetățeni care au ordonat sau săvârșit crime în masa, să ai o societate care să își doreasă pacea socială, protejarea libertății și apărarea valorilor pe care le prețuim. Înțelegerea trecutului e o parte a prezentului.“, a răspuns Cristian Preda.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

2 COMENTARII

  1. Obligatoriu, de retras imediat și calitatea de domni și voievozi a „numiților” Basarab I, Mircea cel Bătrân, Alexandru cel Bun, Stefan cel Mare, Mihai Viteazul s.a.m.d. Nu te lasă, Cristinel!

    • Păi nu i-a retras nimeni calitatea de Conducător al Statului lui Antonescu, ci doar un titlu universitar acordat sub presiunea autorității sale. Așadar, comparația cu domnitorii este, sper, răutăcioasă, nu stupidă. În treacăt fie spus despre această titulatură, Antonescu și-a acordat-o singur, ea nu exista de jure sau de facto înainte de acel moment; prim-ministru era prea puțin pentru el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare