Abia în luna iunie a acestui an, Consiliul JAI se va reuni din nou și, dacă Austria va putea fi convinsă de faptul că nu România constituie problema ei pe linia migrației, va exista abia atunci o șansă pentru ca țara noastră să devină parte a Spațiului Schengen.
Europarlamentarul Siegfried Mureșan, chestionat la Bruxelles în legatură cu extinderea Schengen și cu situația României în acest context, spune că momentan nici n-ar fi avut un sens punerea problemei în cadrul Consiliului JAI din luna martie. De ce? Ei bine, acesta susține că atâta vreme cât nu sunt încă toate statele convinse să voteze pentru aderarea României, efortul ar fi inutil.
Mai mult, el susține că dacă Austria va fi convinsă, nici Olanda nu se va mai opune aderării Bulgariei și atunci lucrurile vor fi rezolvate pentru toată lumea.
“În ziua Consiliului JAI din decembrie anul trecut, ministrul Suediei a spus următorul lucru: “Suntem pregătiți să repunem subiectul pe prdinea de zi, de îndată ce există unanimitate”. Noi în România atunci n-am vorbit despre acel lucru, noi eram concentrați pe faptul că nu am intrat, că Austria și așa mai departe. După care a spus cred ambasadoarea Suediei nu vom mai pune subiectul pe ordinea de zi, dacă nu va exista unanimitate, ceea ce era, de fapt, același mesaj, dar noi în spațiul public am citit atunci că Suedia nu ne susține. După care a fost prezența premierului în plen, când, și ca urmare a intervenției mele a răspuns, unde suedezii au spus același lucru, iar noi am intrepretat că Suedia ne susține și acum avem Consiliul JAI și am văzut că nu suntem pe agendă.”, a spus europarlamentarul Siegfried Mureșan în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii români de la Bruxelles.
El spune, însă, că există șanse reale ca Austria să-și schimbe în perioada următoare poziția, mai ales pe fondul scăderii numărului de persoane solicitante de azil în Austria și a scăderii numărului de oameni aflați în taberele de refugiați, scădere care se produce deja.
“Care este situația? Situația e următoarea: Austria nu și-a schimbat poziția până la momentul de față, cred că există perspectivă ca Austria să-și schimbe poziția pe parcursul acestui an, dar era clar că Austria nu-și va schimba poziția în două săptămâni după acele alegeri regionale care au avut loc pe 29 ianuarie în Austria inferioară. Vestea bună este că numărul persoanelor solicitante de azil în Austria deja a scăzut în ultimele luni. Legătura, corelația pe care Austria a făcut-o cu România a fost nejustificată, a fost injustă, a fost incorectă, dar dacă numărul de persoane solicitante de azil scade, taberele de refugiați nu vor mai fi pline, presiunea internă pe guvernul Austriei va scădea.
A existat o presiune și atitudinea guvernului Austriei a fost determinată de acea presiune, atitudinea a fost nejustificat ostilă la adresa României, dar dacă numărul persoanelor ce solicit azil scade, atunci cred că și Austria își poate flexibiliza poziția. Faptul că Serbia a acceptat să introduce vizele este un lucru important. Cred că de îndată ce situația se va îmbunătăți în Austria, cred că avem o șansă. Dar nu aș vrea să ne legăm din nou, inclusiv în spațiul public, de o anumită dată, înainte de a avea certitudini.
Subiectul nu este pe agenda Consiliului JAI și ne-am propus să-l repunem pe agenda doar când știm că vom avea un vot pozitiv. N-are niciun sens să repui subiectul pe agenda când nu ai convins toate statele. Obiectivul trebuie să fie convingerea Austriei. După cum știți, Olanda are mandat în favoarea României, dar în defavoarea Bulgariei. Părerea mea e că, dacă Austria va fi convinsă, ținând cont și de faptul că aderarea Croației la spațiul Schengen nu a avut ecouri mari negative în Olanda, evaluarea mea este că, dacă Austria va fi convinsă în favoarea aderării celor două state, Olanda nu va rămâne singură în opoziție, atât la România, cât și la Bulgaria. La noi, Olanda a fost transparentă și corectă anul trecut. ”, a mai punctat europarlamentarul în cadrul aceleiași întâlniri.