luni, octombrie 14, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneCocoșul de munte câștigă o nouă bătălie în instanță: ordinul prin care...

Cocoșul de munte câștigă o nouă bătălie în instanță: ordinul prin care Ministerul Mediului permitea uciderea a 239 de cocoși de munte a fost anulat de Curtea de Apel Brașov

În luna septembrie a anului trecut, Ministerul Mediului, condus de Tanczos Barna, emitea un ordin prin care vânătorii beneficiau de posibilitatea de a transforma 239 de cocoși de munte în trofee numai bune de pus în vitrină. Asta se întâmpla după mai bine de un deceniu de când cocoșul de munte nu mai putea fi vânat în România, pentru că asta periclita însăși perpetuarea respectivei specii. La momentul acela Asociația Alianța pentru Combaterea Abuzurilor a reclamat în instanță Ministerul Mediului pe acest subiect, cerând suspendarea ordinului prin care cocoșii de munte erau puși în bătaia puștii. Au obținut acest lucru pe 10 noiembrie 2022, iar în luna aprilie a acestui an, instanța a mers și mai departe, anulând ordinul Ministerului. Astfel, cocoșul de munte câștigă în mod simbolic o bătălie importantă cu un minister care pune pe plan secund echilibrul din natură.

Sezonul 2011 a fost în România și ultimul sezon de vânătoare la cocoșii de munte. Practic, vânătoarea unei specii trebuie să fie practicată în așa fel încât ea să nu slăbească puterea de reproducere a speciei și trebuie să contribuie la păstrarea lor în ecosistem. Având în vedere felul în care cocoșul de munte a devenit o pradă foarte dorită de vânători și o victimă sigură a braconajului, statul român a luat decizia în 2011 de a proteja această specie și a interzice vânarea ei. Până în septembrie 2022, când Tanczos Barna a decis să-I ajute pe vânători și în această privință.

Ordinul dat de ministerul Mediului prevedea posibilitatea ca 239 de cocoși de munte să poată fi vânați la nivelul mai multor fonduri cinegetice din întreaga țară, cele mai multe exemplare putând fi recoltate legal în județul Harghita (38), Mureș (22), Sibiu (22) sau Suceava (28). INVESTIGATORIA a detaliat acest subiect în septembrie 2022 și a cerut explicații pe această temă de la Ministerul Mediului.

Potrivit unor estimări realizate la nivel național cu privire la efectivele de cocoși de munte din România, numărul exemplarelor din această specie a ajuns la 11.957. Și, pentru că în cazul acestei specii, vânătorii recoltează exclusiv masculii, autoritatea a decis că recoltarea a 239 de exemplare în sezonul 2022-2023 nu va pune specia în pericol. Ceea ce părea, fără a fi necesar să fim specialiști în domeniu, puțin probabil.

Mai mult, ministerul ne asigura de faptul că specia cocoșului de munte nu se regăsește în lista speciilor aflate pe cale de dispariție, așa că stabilirea unor cote de recoltă pentru această specie n-ar trebui să deranjeze pe nimeni.

N-am fost singurii interesați de subiect, din fericire. Asociația Alianța pentru Combaterea Abuzurilor a reclamat în instanță Ministerul Mediului pe acest subiect, cerând suspendarea ordinului prin care cocoșii de munte erau puși în bătaia puștii.

Pe 10 noiembrie 2022, Curtea de Apel Brașov a decis că dispune suspendarea executării dispoziţiilor şi a anexei Ordinului Ministrului Apelor, Pădurilor şi Mediului nr.2482/2022 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru specia cocoş de munte ( Tetrao urogallus), pentru perioada septembrie-30 noiembrie 2022 (publicat în Monitorul Oficial, partea I nr. 960/3.X.2022 din 03.10.2022), până la pronunţarea instanţei de fond.

Pe 27 aprilie 2023, aceeași instanță a decis că ordinul Ministerul Mediului trebuie să fie anulat.

Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei invocată de pârâtul Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor. Admite cererea formulată de reclamanta Asociaţia „Alianţa Pentru Combaterea Abuzurilor” în contradictoriu cu pârâtul Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor. Anulează Ordinul Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor nr. 2482/16.09.2022, privind aprobarea cotelor de recoltă pentru specia cocoş de munte (Tetrao Urogallus) pentru perioadă septembrie – 30 noiembrie 2022, precum şi Anexa la acest Ordin publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 960/03.10.2022.” – arată minuta instanței de judecată.

Sentința nu este definitivă, Ministerul Mediului având încă posibilitatea de a depune apel la Curtea de Apel Brașov în termen de 15 zile de la comunicarea deciziei judecătorilor.

Însă victoria aceasta este importantă din două motive la fel de grele. Primul  e acela că specia discutată are șansa de a supraviețui mai departe în condiții demne, iar al doilea este simbolic. Pentru că prin această reușită se punctează puterea societății civile de a stopa abuzurile guvernanților.

CARMEN DUMITRESCU
CARMEN DUMITRESCU
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare