Legea prevede că, anual, pot fi vânați 426 de urși în scop de prevenție și uciși 55 de urși agresivi considerați un pericol imediat pentru populația civilă.
Cei mai mulți urși vor fi vânați în Brașov, Harghita, Mureș, Covasna. Animalele vor fi ucise “de către vânători sub, coordonarea personalului tehnic de specialitate angajat al gestionarului, prin metodele de vânătoare admise”.
În prezent, pot fi uciși 220 de urși, potrivit unui ordin emis de Ministerul Mediului anul trecut.
Proiectul a fost aprobat cu 214 voturi „pentru”, şapte voturi „împotrivă”, 23 de abţineri. Un deputat nu a votat. Pentru ca legea să intre în vigoare, trebuie să fie promulgată de președintele României.
Proiectul de lege vine la o săptămână după ce o turistă a fost atacată și ucisă de un urs în timp ce se afla pe traseul Jepii Mici din Bucegi.
Este cu adevărat necesar să recurgem la vânătoarea anuală a 426 de urși pentru a gestiona populația lor? Nu există metode alternative mai umane și mai eficiente? Înțeleg că siguranța populației este prioritară, mai ales după incidente tragice cum ar fi atacul recent din Bucegi, dar mă întreb dacă soluția vânătorii masive este cea mai potrivită. Ce impact va avea aceasta asupra ecosistemului și diversității faunei sălbatice din zonele vizate?