Update 2. Marcel Ciolacu şi-a depus, sâmbătă, candidatura.
„Vreau să vă amintesc că în ultimii 20 de ani am avut 17 guverne, acesta a fost modul de abordare al foştilor preşedinţi. Ca să poată să-şi conserve puterea şi să exercite o putere mai mare, au preferat acest lucru în detrimentul României şi al românilor. Cred că a venit timpul să privim, de această dată, cu echilibru şi responsabilitate această funcţie şi această demnitate în statul român. Vin în faţa dumneavoastră şi cu un plan pentru România, şi cu un crez politic şi, mai ales, vin şi cu un angajament moral”, a afirmat liderul PSD.
Update. Ana Birchall şi-a depus, vineri, la Biroul Electoral Central, candidatura independentă pentru funcţia de preşedinte al României. „România s-a săturat să vadă circ, să vadă minciună, impostură, incompetenţă şi propagandă, aşa că ar trebui să începem să facem şi politică de calitate, adevărată, în serviciul oamenilor şi celor care cred că nu se poate şi încearcă să mă descurajeze le spun: iată-mă, sunt în faţa dumneavoastră, mai pregătită ca oricând. Am reuşit să strâng semnăturile şi să vin în faţa dumneavoastră, prezentându-mă ca un candidat valid şi serios şi nu mă joc cu speranţele românilor. Eu chiar vreau să fac România bine şi nu mă voi opri”, a afirmat Birchall.
Știre inițială:
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a fost primul care a ajuns la BEC, luni, unde a depus dosarul de candidatură la alegerile prezidențiale şi listele de susţinători pentru Cotroceni.
„Depunem astăzi împreună dosarul pentru alegerile parlamentare şi pentru alegerile prezidenţiale pentru că anul acesta este un an decisiv pentru români, pentru oamenii care trebuie ajutaţi şi care au nevoie de sprijin din partea Guvernului lor şi nu au parte de acest sprijin, nu se fac în România baraje, diguri, infrastructură critică, nu avem protecţie socială, cei care chiar au nevoie de susţinerea statului ca să treacă peste momente grele nu o primesc, aşa că îmi voi depune astăzi candidatura pentru ca România să rămână o ţară a păcii şi pentru ca toţi românii să beneficieze de bogăţiile ţării”, a spus George Simion.
Susținătorii prezenţi la sediul BEC l-au aplaudat pe liderul AUR şi au scandat: „De la Pechea din noroi, Simion în turul doi”, referindu-se la comuna din județul Galați afectată de inundațiile din septembrie.
Președinta USR, Elena Lasconi, a mers marți, la Biroul Electoral Central pentru a-și depune candidatura și listele cu semnăturile susținătorilor. Ea a ținut un discurs în fața Biroului Electoral Central, spunându-le românilor că „este pentru prima dată în 35 de ani când puteți vota un om care nu face parte din sistemul corupt al acestei țări”.
„Am ajuns aici pentru că un om a vrut cu tot dinadinsul să-i aducă la putere pe urmașii comuniștilor, pe cei care au furat Revoluția, pe cei care au organizat mineriadele și ne-au umilit în august 2018. Acest om se numește Klaus Iohannis. Noi, la USR, nu suntem perfecți, de asta vă asigur, dar pot să vă asigur că ascultăm întotdeauna vocea oamenilor. Sunt aici pentru a vă vorbi de un proiect de țară care pentru prima dată pune poporul înaintea statului”, a mai declarat Elena Lasconi.
Călin Georgescu, candidat independent, şi-a depus tot marţi candidatura, anunţând că a strâns peste 239.000 de semnături.
„Astăzi, 1 octombrie 2024, de Acoperământul Maicii Domnului, declar următoarele: după 34 de ani de pribegie, pentru prima dată, poporul român va câştiga aceste alegeri. Partidul meu este poporul român. Şi spun ceva mai mult: partidul meu este doar poporul român, pe care îl iubesc şi îl slujesc şi care va readuce cultul onoarei şi demnităţii – a noastră ca oameni şi a noastră ca neam, pentru a înţelege că avem nevoie de sănătate, avem nevoie de linişte socială în aceste momente şi, peste toate, pentru construcţia morală a fiinţei umane, ceea ce este esenţial în aceste vremuri”, a arătat el, într-o declaraţie acordată presei, în faţa sediului BEC.
Liderul PNL, Nicolae Ciucă, și-a depus miercuri candidatura la alegerile prezidențiale, anunțând că a strâns 1,5 milioane de semnături.
„Ne aflăm în situația în care România s-a schimbat și se schimbă. Vedem că situația internațională s-a schimbat și se schimbă, din păcate, din ce în ce mai des. De aceea, avem nevoie de o viziune liberală, in măsură să gestioneze toate aceste provocări, provocări de natură economică, socială, provocări care afectează democrația. Trebuie să găsim soluții pentru viitorul nostru și copiilor noștri, siguranța noastră ca națiune. De aceea, venim cu o viziune de dreapta. România are nevoie de o viziune de dreapta și o persoană în măsură să implementeze”, a declarat Ciucă la sediul BEC.
Tot miercuri a mers la BEC și președintele UDMR, Kelemen Hunor, care candidează la prezidențiale pentru a patra oară.
„Eu, la alegerile prezidenţiale, a patra oară depun semnăturile şi candidatura. Să nu credeţi că sunt un jucător la Loto care vine de fiecare dată şi crede că la un moment dat totuşi va avea noroc. Nu, aici nu e vorba despre un câştig personal, eu candidez pentru a spune lucrurilor pe nume şi pentru a arăta care sunt problemele reale ale României astăzi şi pentru români şi pentru maghiari şi pentru celelalte etnii. Nu contează aici etnia, fiindcă problemele sunt valabile pentru fiecare dintre noi. Vreau să arăt de ce sunt oamenii furioşi, de ce sunt nemulţumiţi de stat, de ce are Iohannis dreptate când vorbeşte despre statul eşuat şi care sunt soluţiile pentru a rezolva această problemă enormă care înseamnă lipsă de speranţă, lipsă de încredere şi bineînţeles problemele demografice cu care ne confruntăm, de ce se simt striviţi de stat. (…) Veţi avea libertatea în primul tur să alegeţi soluţia cea mai bună, nu trebuie să alegeţi între două rele şi să alegeţi răul mai mic. (…) Sunt convins că vom avea şi o echipă puternică în Senat şi în Camera Deputaţilor după 1 decembrie”, a declarat Kelemen Hunor.
Mircea Geoană și-a depus candidatura pentru fotoliul de la Cotroceni joi, mulțumind celor „aproape 500.000 de români și românce care mi-au acordat încrederea”.
„În România lui 2024, în mod normal, nu ar fi trebuit să asistăm la sute de cutii, hârtii și birocrație și ar trebui să fim cu toții capabili să depunem semnăturile pe un simplu stick. Fac din schimbarea modului în care sistemul electoral funcționează în România, prin care cetățenii pot să-și exprime liberi opțiunea democratică, angajamentul și misiunea mea ca viitor președinte al României. Acest monopol al partidelor tradiționale trebuie să înceteze”, a transmis el.
Tot joi, când și-a depus la BEC candidatura și listele de semnături, europarlamentara și candidata SOS România la prezidențiale, Diana Șoșoacă, a dat asigurări presei că va deveni prima femeie președinte al României, făcând trimiteri la domnitorul Constantin Brâncoveanu.
Șoșoacă a subliniat că depunerea candidaturii este „cel mai important act după 1989, când reprezentantul naționaliștilor, suveraniștilor și României Mari candidează la Președinția României”.
„Va trebui să fim la fel de luptători ca strămoșii noștri. Ei au trecut prin sabie. Nu uitați acel sacrificiu suprem al domnitorului Constantin Brâncoveanu pentru a lupta pentru țara sa a acceptat sacrificiul suprem. Tăierea capetelor copiilor lui și apoi decapitarea sa. De va fi să-mi sacrific familia, o voi face pentru a salva poporul român. Ce s-a întâmplat anul acesta prin acțiunea mizerabilă, s-au pus la cale acțiuni mizerabile, inclusiv scoaterea din familie a fetiței mele, Tais. Dacă puneți mâna pe copiii mei, vă omor”, a spus Șoșoacă, potrivit Digi24.
Termenul de depunere a candidaturilor expiră pe 5 octombrie. Marcel Ciolacu urmează să-și depună candidatura pentru alegerile prezidențiale sâmbătă, 5 octombrie, conform lui Sorin Grindeanu.
Biroul Electoral Central (BEC) a validat, în ședința de joi, șapte candidaturi pentru alegerile prezidențiale din acest an, în timp ce candidatura lui Miron Cozma a fost respinsă.
Primul tur al alegerilor va avea loc pe 24 noiembrie, iar al doilea tur pe 8 decembrie.