duminică, aprilie 20, 2025

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneOperațiunea „Jupiter” – 340 de percheziții pentru combaterea criminalității economice și investigarea...

Operațiunea „Jupiter” – 340 de percheziții pentru combaterea criminalității economice și investigarea infracțiunilor grave

Sute de percheziții au loc în aceste zile în București, Ilfov, Dâmbovița, Argeș, Alba, Iași, Suceava, Cluj-Napoca, Ialomița, Vrancea, Harghita, Timiș, Hunedoara, Brăila, Sălaj, Satu-Mare, Prahova, Covasna, Mehedinți, Constanța, Bihor, Bistrița, Botoșani, Vaslui, Arad. Totul se întâmplă în cadrul așa numitei „Operațiuni Jupiter”, coordonată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Inspectoratul General al Poliției Române.

În cadrul acestei operațiuni, au fost efectuate până în prezent nu mai puțin de 340 de percheziții domiciliare la nivel național, vizând o gamă largă de infracțiuni, de la criminalitate economică până la infracțiuni care pun în pericol siguranța publică.

Acțiunile urmăresc documentarea activității infracționale a persoanelor cercetate, recuperarea prejudiciilor și indisponibilizarea bunurilor obținute din săvârșirea de infracțiuni sau deținute ilegal. Persoanele depistate vor fi conduse la audieri, în vederea luării măsurilor legale în fiecare cauză. Activitățile de astăzi se desfășoară în contextul măsurilor luate la nivelul Poliției Române, pentru combaterea infracționalității de orice fel.” – se arată într-un comunicat transmis astăzi de MAI.

Infracțiunile investigate

Operațiunea Jupiter este o acțiune amplă, menită să combată mai multe tipuri de infracțiuni grave care afectează atât economia, cât și siguranța cetățenilor. Printre infracțiunile investigate se numără:

•   Criminalitatea economică: cazuri de evaziune fiscală, abuz în serviciu, contrabandă și delapidare, infracțiuni care aduc prejudicii semnificative bugetului de stat și destabilizează mediul economic.
•   Infracțiuni informatice și de fraudă: poliția urmărește activități legate de furt calificat, operațiuni financiare frauduloase, acces ilegal la sisteme informatice și înșelăciune. Aceste tipuri de infracțiuni au crescut în complexitate în ultimii ani, afectând atât persoane fizice, cât și companii.
•   Trafic de arme și substanțe periculoase: autoritățile vizează activități de braconaj cinegetic, trafic de produse sau substanțe toxice, precum și contrabandă calificată. De asemenea, se investighează infracțiuni ce țin de nerespectarea regimului armelor și al munițiilor, aspecte care pun în pericol siguranța publică.
•   Tulburarea ordinii publice: forțele de ordine intervin și în cazuri legate de furt și tulburarea ordinii și liniștii publice, cu scopul de a proteja comunitățile și de a restabili ordinea.

Sensul operațiunii

Operațiunea Jupiter urmărește documentarea activității infracționale a persoanelor implicate, recuperarea prejudiciilor și indisponibilizarea bunurilor obținute din activități ilegale. Autoritățile doresc să tragă la răspundere penală persoanele suspecte și să limiteze daunele aduse societății și economiei prin aceste activități infracționale.

Perchezițiile efectuate sunt parte dintr-o serie de măsuri complexe luate de Poliția Română pentru a contracara criminalitatea de orice fel. Până la finalul zilei, autoritățile vor aduce zeci de persoanele depistate la audieri, în vederea luării măsurilor legale. Prin recuperarea prejudiciilor și blocarea bunurilor provenite din activități ilegale, operațiunea contribuie la reducerea impactului negativ pe care astfel de infracțiuni îl au asupra comunităților locale.


INVESTIGATORIA
INVESTIGATORIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare