Guvernatorul american a anunțat această hotărâre într-un comunicat de presă emis de Departamentul pentru Securitate Internă, precizând că „Guvernul SUA revizuiește recenta desemnare a României în Programul Visa Waiver (VWP) pentru a asigura respectarea cerințelor stricte de securitate ale VWP”.
”În timpul acestei revizuiri, Statele Unite suspendă punerea în aplicare a Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriilor (ESTA) pentru cetățenii români. Această pauză va rămâne în vigoare până când Statele Unite își finalizează revizuirea. Românii care doresc să călătorească în Statele Unite în scopuri turistice sau de afaceri pe termen scurt trebuie să solicite în continuare viza de neimigrant („B”) corespunzătoare la o ambasadă sau consulat al Statelor Unite”, mai menționează oficialul.
Programul Visa Waiver permite cetățenilor din țările membre să călătorească pe teritoriul Statelor Unite, în interes de afaceri sau turism, pentru o perioadă de maximum 90 de zile, fără viză.
România ar fi trebuit să adere la acest program începând cu data de 31 martie a acestui an, urmând să devină cel de-al 43-lea stat inclus și primul din regiunea Mării Negre.
„O măsură strict tehnică”
În urma anunțului, premierul Marcel Ciolacu a scris, pe Facebook, că „revizuirea includerii României în programul Visa Waiver este o măsură strict tehnică, parte a unui proces de reevaluare globală a riscurilor la adresa securității SUA”.
„Nu există în acest moment vreo legătură concretă cu pașii comuni efectuați până acum de România și Statele Unite în cadrul programului Visa Waiver. Am îndeplinit toate criteriile și ne-am câștigat pe merit locul în acest program.
Înțeleg contextul reorientării generale a politicii administraţiei Trump, care pune un accent puternic pe combaterea imigraţiei şi întărirea graniţelor SUA. Vom sprijini acest efort așa cum face un partener adevărat.
Vom profita de această amânare – care sperăm să fie de scurtă durată -pentru a lucra alături de partenerii americani pentru clarificarea tuturor aspectelor care generează preocupări pentru administrația SUA și, în același timp, să rămânem fermi în susținerea statutului țării noastre de furnizor și garant de securitate”, a mai scris Ciolacu.