Redăm mesajul complet al profesorului:
”Scriu și eu un pic pentru că mă regăsesc în vorbele lui Mita Iosif după primul lui meci la Rapid: „Nu sunt supărat, sunt mort de supărat! Sunt trist, trist, trist! În viața mea nu am simțit asemenea tristețe.”
Scurt: fascismul este o falsă soluție la crizele capitalismului.
Nu există nicio îndoială că programul și discursul lui Georgescu bifează absolut toate căsuțele unui posibil regim fascist.
Chiar discutam astăzi cu studenții că și condițiile de apariție a fascismului sunt îndeplinite în România: capitalismul românesc nu a îndeplinit promisiunea prosperității economice, categorii sociale întregi nu sunt respectate și nu le este recunoscută și valorizată munca pe care o fac în societate, inegalitățile și nedreptățile ridicate frustrează foarte mult, unii se simt umiliți de-a dreptul, cetățenii nu se simt reprezentați de partide etc. Pe fondul acesta, ofensiva extremei drepte a început de ceva timp, Georgescu fiind ultimul dintre cei veniți din abis să „salveze națiunea”.
Mă enervează criticii din perspectiva de stânga care spun că neoliberalism (Lasconi) și fascism (Georgescu) e the same shit. Neoliberalismul a atentat la drepturi economice și sociale și a creat condițiile pentru apariția unor partide sau indivizi care promovează o ideologie fascistă. Însă cu Georgescu și prietenii lui vom intra într-o etapă infinit mai rea decât cea din prezent, atât din punct de vedere economic (nici piețele capitaliste nu funcționează prea bine în contexte de incertitudine și instabilitate politică), cât mai ales din punct de vedere al respectării drepturilor civile, politice și sociale. Nu am nicio îndoială că atunci când puterea este preluată de fasciști, aceștia vor sabota pas cu pas toate regulile democratice deja extrem de fragile, vom pierde drepturi și vor apărea tot felul de „țapi ispășitori” pentru a legitima un regim din ce în ce mai autoritar.
Mă enervează și mai tare ezitările unor membri din partidele politice care se definesc democratice. Aceștia nu par că realizează că nu e despre Lasconi vs. un adversar politic banal, ci e despre un potențial președinte care promovează idei total incompatibile cu ce scrie în statutul lor de partid și cu idei democratice banale pe care ar trebui să le cunoască. Dacă tot votează și susțin Georgescu, sau ne spun că e greu să ia o decizie, le-aș transmite că e cazul să se mute în POT, măcar știm împotriva cui să ducem lupta antifascistă.
Capitalismul neoliberal, mai ales cel de tranziție, e un model economic care are limitele lui. Partidele politice trebuie să înțeleagă acest lucru și să realizeze că nu pot continua la nesfârșit să fie trompeta capitalului și a câtorva grupuri de interese oligarhice și că au responsabilitatea să reglementeze capitalul și să facă tot ce le stă în putință să asigure/furnizeze drepturi individuale, economice și sociale. Se poate mai bine, dar chiar nu există soluții miraculoase fără partide. România e o țară mică și nu poate să propună modele economice alternative izolate de modelul economic global. Oricine zice că are un model de societate diferit pe care îl ține secret ca pe Caritas în anii ’90, ori e impostor, ori e ticălos. Georgescu e și una, și alta, tocmai de aia e foarte periculos, pentru că el chiar crede în misiunea lui divină și mistică, care e de fapt fascism (nici măcar poleit).”