vineri, aprilie 18, 2025

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneUniversitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București lansează cel mai...

Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București lansează cel mai mare proiect de cercetare genomică din România

Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București a anunțat demararea proiectului ROGEN, o inițiativă ambițioasă care va revoluționa cercetarea genomică în România. Cu un buget total de 85 de milioane de euro, proiectul, coordonat de UMF „Carol Davila” alături de 19 parteneri, se va desfășura pe parcursul a cinci ani și beneficiază de finanțare din Fondul European de Dezvoltare Regională (circa 51%), bugetul de stat (49%) și contribuții din mediul privat (0,1%).

Rectorul Universității, prof. dr. Viorel Jinga, a subliniat importanța acestui proiect:
Acest amplu proiect reprezintă un pas important pentru progresul medicinei și cercetării medicale în România. Sunt convins că acest consorțiu format din 20 de entități de elită românești va reuși să obțină o nouă performanță în domeniul genomicii. Prin transferul rezultatelor obținute în cadrul ROGEN, vom putea optimiza sistemul de sănătate românesc, îmbunătățind calitatea serviciilor medicale în patologii precum cancer, boli infecțioase, boli rare, patologii cardiovasculare și neurologice”.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a adăugat că ROGEN reprezintă un exemplu de investiție strategică în viitorul sănătății publice din România:
„Proiectul ROGEN reflectă modul în care finanțările europene pot sprijini dezvoltarea cercetării și, implicit, îmbunătățirea sănătății românilor. Acesta consolidează infrastructura națională de cercetare și aduce beneficii concrete prin soluții inovatoare pentru prevenție, diagnostic și tratament în afecțiuni complexe”.

Obiectivele ROGEN: rețea națională, infrastructură modernizată și aplicații practice

Proiectul ROGEN își propune să dezvolte capacitățile de cercetare, dezvoltare și inovare în domeniul genomicii prin:
• Crearea unei rețele naționale de cercetare genomică;
• Dezvoltarea infrastructurii de secvențiere și a unei rețele de biobănci pentru stocarea și procesarea securizată a datelor genomice și fenotipice;
• Implementarea standardelor de cercetare genomică și accesul la tehnologii avansate pentru cercetătorii publici și privați.

Un obiectiv central al proiectului este determinarea genomului de referință pentru populația prezumtiv sănătoasă din România, un pas esențial pentru prevenirea și diagnosticarea afecțiunilor precum cancerul, bolile rare, bolile infecțioase și cele cardiovasculare.

Tehnologii de vârf și colaborări europene

ROGEN va moderniza infrastructura națională de cercetare, incluzând achiziția de echipamente de ultimă generație, platforme de inteligență artificială, hardware și software avansat pentru bioinformatică. Proiectul va integra rezultatele cercetărilor în sistemul național de sănătate și va colabora cu inițiative europene de referință.

Activitățile de cercetare vor include:
• Studii de genomică funcțională pentru diagnostic și tratament personalizat;
• Dezvoltarea unei baze de date genomice naționale;
• Activități de cercetare și inovare în domeniul științelor omice, bioinformaticii și biotehnologiei.

Impact concret asupra sănătății publice

Rezultatele proiectului vor fi integrate în sistemul național de sănătate, contribuind la îmbunătățirea calității serviciilor medicale pentru pacienții cu afecțiuni complexe. Printre principalele patologii vizate se numără cancerul, bolile rare, bolile cardiovasculare și neurologice.

Proiectul ROGEN reprezintă un moment de referință pentru cercetarea medicală din România, deschizând noi perspective în medicina personalizată și consolidând rolul țării în peisajul cercetării europene.

INVESTIGATORIA
INVESTIGATORIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare