După întâlnirea cu reprezentanții Comsisiei de la Veneția, Elena Lasconi a declarat, la Parlament: „Am discutat despre alegerile locale şi europarlamentare, dar am prezentat cronologic toate abuzurile făcute de Curtea Constituţională şi de acest sistem de politicieni pe care îi cunoaştem. Acela a fost începutul sfârşitului: alegerile locale şi europarlamentare. Am discutat despre faptul că ne-am îndepărtat foarte mult de valorile democratice şi că în mod normal nu ar trebui comasate, aşa cum s-a făcut abuziv, alegerile pentru a-i zăpăci pe oameni. Gândiţi-vă că în iunie am avut cinci buletine de vot. Oamenii au intrat cu cinci buletine de vot în cabinele de votare şi gândiţi-vă toate imaginile acelea cu sacii plini cu buletine de vot, cu numărat, gândiţi-vă la oboseală, câtă corectitudine şi câtă încredere poţi să ai în numărarea acelor buletine de vot”.
Ea a mai spus că cei de la Comisia de la Veneţia vor veni cu un răspuns în luna martie.
„Am prezentat, de asemenea, şi am vorbit despre decizia abuzivă a Curţii Constituţionale de a scoate din competiţia pentru prezidenţiale un candidat, despre renumărarea în toată ţara şi în diaspora, în condiţiile în care s-a făcut sesizare doar în trei secţii de vot din România şi, de asemenea, despre anularea alegerilor, fără a da posibilitatea chiar şi celor care au intrat în turul al doilea să se apere, pentru că nu poţi să mai conteşti o decizie a Curţii Constituţionale. Dacă am fi avut posibilitatea, de exemplu, măcar la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să facem asta, pentru că e şi un drept constituţional, dar este şi un drept internaţional de a te putea apăra. Noi nu am putut să facem asta. Considerăm că toate acestea sunt un abuz”, a adăugat Lasconi, potrivit Agerpres.
Întrebată ce anume s-a discutat despre alegerile prezidenţiale, lidera USR a spus: „Ei au venit aici, am intrat în această şedinţă pentru locale şi europarlamentare, dar nu puteam să ignor toate abuzurile care au urmat ale Curţii Constituţionale de eliminare a unui candidat din cursa pentru prezidenţiale, renumărarea, plus anularea alegerilor, pentru că acela a fost începutul sfârşitului, adică localele şi europarlamentarele”.
Mai mulţi reprezentanţi ai partidelor parlamentare au avut, marţi, discuţii în format hibrid cu experţi de la Comisia de la Veneţia.
Ulterior, pe pagina sa de Facebook, Lasconi a anunțat că USR a depus mai multe proiecte de lege: „Chiar astăzi au fost depuse proiecte de lege pentru ca CCR să nu mai poată anula alegerile prezidențiale, pentru ca președintele să nu își mai prelungească abuziv mandatul, cum a făcut Iohannis, pentru ca numărul de semnături pentru candidaturi să fie redus și dosarele să fie depuse și electronic, pentru ca oamenii să nu mai fie sancționați dacă spun pe internet cu cine vor să voteze”.
La sfârșitul lunii ianuarie, Comisia de la Veneția a prezentat un raport despre anularea alegerilor prezidențiale din România de către Curtea Constituțională, pe care îl puteți regăsi mai jos. „Dovedirea încălcărilor legii prin campanii online și prin intermediul social media este deosebit de dificilă. Deciziile bine motivate și transparente cu privire la astfel de chestiuni sunt cruciale. În opinia Comisiei de la Veneția, astfel de decizii ar trebui să indice cu precizie încălcările și dovezile, și nu trebuie să se bazeze exclusiv pe informații clasificate (care pot fi folosite doar ca informații contextuale), deoarece acest lucru nu ar garanta transparența și verificabilitatea necesare”, se arată în raport.
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a sesizat Comisia de la Veneția cu privire la standardele în interiorul cărora o curte constituţională poate invalida alegerile, plecând de la hotărârea Curții Constituționale din 6 decembrie 2024. „În ce condiții și în temeiul căror standarde juridice poate o curte constituțională să invalideze alegerile, pornind de la cazul recent din România?”, a fost întrebarea cu care a fost sesizată Comisia de la Veneția de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.
Comisia de la Veneția este un organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experți independenți în domeniul dreptului constituțional.