Cristian Terheș s-a născut în 1978, în Zalău, județul Sălaj. A absolvit Facultatea de Teologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai, iar la începutul anilor 2000 a emigrat în Statele Unite.
Despre viața sa americană, susține că a fondat o biserică greco-catolică și a devenit administratorul Misiunii Sf. Ioan Botezătorul din Tustin, California, activând totodată și ca președinte al Romanian Community Coalition. Potrivit propriilor declarații, a urmat cursuri de jurnalism la Fullerton College, California, însă perioada exactă nu este clară, întrucât CV-ul său nu este public.
A devenit cunoscut în 2012, în contextul referendumului pentru suspendarea președintelui Traian Băsescu, când a făcut lobby în Congresul SUA în favoarea lui Băsescu și împotriva PSD.
Ulterior, în 2014, a fost activ în campania pentru alegerile prezidențiale, mobilizând diaspora împotriva lui Victor Ponta, candidatul PSD.
„În primul rând s-a votat „anti-Ponta”. Campania pe care acesta a dus-o a ostilizat pe foarte multă lume. Apoi, viziunea de țară pe care acesta a oferit-o și discursul pe care l-a avut a speriat orice om rezonabil și rațional. Nu mai poți veni în 2014 cu un discurs naționalist de genul lui Viktor Orban și fundamentalist religios cum avea Ion Iliescu în anii ’90. Lumea s-a deșteptat. Atacurile la Iohannis pe motiv că e minoritar etnic și religios i-a făcut pe toți românii din diaspora, care la rândul lor sunt minoritari în țările respective, să simpatizeze cu Iohannis.
Apoi, mesajul fundamentalist ortodox i-a pierdut automat pe toți românii care nu sunt ortodocși sau pentru care apartenența religioasă nu este un factor determinant în luarea unei decizii la vot, număr care este foarte mare. În fond, s-a candidat pentru poziția de Președinte al României, nu pentru cea de Patriarh”, declara el atunci, despre alegerile din 2014.
În 2018, a susținut referendumul pentru familia tradițională, organizat de PSD și Liviu Dragnea, fiind foarte vocal atât înainte, cât și după vot.
„Campania homosexuală va deveni și mai violentă în România, iar societatea românească nu are anticorpi contra ei, cum are aceasta americană, de exemplu. (…) Când vor veni copiii de la școală intoxicați de propaganda homosexuală, să nu vă plângeți, pentru că asta ați ales acum. Când vă vor întreba copiii de ce la școală învață că nu mai au gen, să le spuneți așa: ‘pentru că în 2018 i-am dat lui Dragnea și PSD-ului m**e’”, declara el.
În timpul pandemiei de COVID-19 a devenit, de asemenea, parte din mișcarea anti-vaccin.
Revenit în politica românească, în 2020 s-a înscris în Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat și, printr-un protocol între acest partid și PSD, a obținut un loc pe lista social-democraților la alegerile europarlamentare, devenind europarlamentar.
În 2023, a devenit membru și ulterior președinte al Partidului Național Conservator Român (PNCR). În cadrul unei alianțe cu AUR, a candidat din nou pentru Parlamentul European, deschizând listele partidului condus de George Simion la europarlamentarele din 2024.
După alegeri, a rupt colaborarea cu AUR și și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2024 din partea PNCR.
„Doamna Dăncilă ar fi, din nou, un premier extraordinar”
În timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale din 2024, Terheș a cooptat-o în partid pe Viorica Dăncilă, fost premier și candidat PSD la alegerile prezidențiale din 2019.
Acesta a spus că vrea ca în PNCR să intre oameni „care au demonstrat că au reprezentat România aşa cum se cuvine” și a făcut un apel către cei care sunt „credincioşi naţiunii” să se alăture acestui proiect. Despre Viorica Dăncilă, Terheș a spus: „Cred că doamna Dăncilă ar fi, din nou, un premier extraordinar pentru România”.
După primul tur al alegerilor prezidențiale, Terheș a fost unul dintre cei doi candidați care au solicitat Curții Constituționale anularea primului tur al scrutinului prezidențial, cerere admisă de CCR.
În cadrul aceluiași scrutin anulat, Cristian Terheș a obținut aproape 96.000 de voturi (1,04%).