„Ceea ce pot să vă spun că s-a întâmplat până acum, în cel mai scurt timp de când au fost reclamate aceste practici, au fost identificate zeci de conturi care sunt parte a unor reţele mult mai complexe, iar toate acele reţele au fost eliminate, ca şi conţinut, de pe marile platforme, iar în momentul de faţă sunt în derulare alte zeci de investigaţii care au ca şi efect înlăturarea acestor conturi false şi a unor reţele de conturi false, precum şi deservirea lor către instituţiile de aplicare a legii”, a declarat Bogdan Ivan, luni seară, la B1TV.
Ivan a mai explicat că aceste conturi făceau parte din reţele foarte mari.
„Zeci de conturi, parte din reţele foarte mari. Asta înseamnă că putem vorbi de sute sau chiar mii de conturi. Pentru că în clipa în care a fost identificată o reţea de astfel de conturi, ea face parte dintr-o reţea de 50 până la 500 de conturi. În clipa în care a fost eliminat un singur cont, s-a eliminat întreaga reţea din care face parte acel cont, cu IP-ul, iar odată ce s-a anihilat respectivul dispozitiv nu mai pot fi folosite niciodată pe aceste platforme pentru a face propagandă electorală oricui, în întreaga lume”, a precizat Ivan, potrivit news.ro.
Scandalul fermelor de troli a apărut în spaţiul public după ce Elena Lasconi, candidata USR la prezidențiale, l-a acuzat pe Mircea Geoană, candidat independent, că s-a întâlnit cu Tal Hanan, „deconspirat în urma unei investigaţii jurnalistice internaţionale ca fiind în spatele unor operaţiuni de manipulare a alegerilor în zeci de state din lume, prin intermediul fake news, a ‘fermelor de troli’ şi operaţiuni în social media menite să decredibilizeze candidaţi”.
Echipa de campanie a lui Geoană a susţinut că informaţiile prezentate de Lasconi sunt „complet false”, însă premierul Marcel Ciolacu a sprijinit acuzația și a declarat că există anumite informaţii despre o clădire din Bucureşti unde funcţionează o „fermă de troli” care ar activa în favoarea lui Mircea Geoană, potrivit Agerpres.