Pe parcursul acestui an, Guvernul Ciolacu a depus o singură cerere de plată (numărul 3), după ce a renegociat programul cu Comisia Europeană și a mutat termenul din martie 2023 în decembrie 2023. Rezultatul? O evaluare întârziată cu nouă luni și o plată parțială recomandată, din care 1,1 miliarde de euro au fost suspendați, dintr-un total de 2,4 miliarde de euro.
Plata parțială încă nu a trecut toate etapele birocratice europene și nu a fost aprobată de ECOFIN. În plus, există riscul suspendării suplimentare dacă vor fi descoperite noi nereguli.
Jaloane nerealizate care blochează Cererea de Plată 4
USR a identificat o serie de jaloane critice nerealizate, care împiedică depunerea Cererii de Plată 4. Printre acestea se numără:
• Noua Lege a pensiilor, care să asigure sustenabilitatea fiscală și echitatea în sistem.
• Reforma forestieră, pentru combaterea tăierilor ilegale și gestionarea mai bună a pădurilor.
• Digitalizarea sistemului de sănătate, care ar trebui să modernizeze 60 de instituții publice, inclusiv Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului.
• Modernizarea sistemului ANAF, pentru creșterea eficienței fiscale.
• Unități medicale mobile pentru screeningul cancerului, care încă nu au fost dotate conform planului.
• Noua Lege a salarizării, menită să aducă echitate în sectorul public și să coreleze performanțele angajaților cu salariile.
Toate acestea, susține USR, sunt jaloane care trebuiau îndeplinite pentru a respecta angajamentele din PNRR și pentru a atrage fondurile europene esențiale.
Cristian Ghinea: „PSD și PNL nu sunt în stare să finalizeze reformele”
Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR și fost ministru responsabil pentru PNRR, a lansat critici dure la adresa guvernării.
El a adăugat că încrederea Comisiei Europene în guvernarea PSD-PNL a fost „făcută praf”, iar România a primit deja o scrisoare de avertisment privind posibila suspendare a fondurilor europene.
„Când a început PNRR-ul, miniștrii PSD și PNL ieșeau la finalul ședințelor de guvern și anunțau că au mai închis un jalon, devenise așa o obișnuință să se laude cu ce au mai făcut din PNRR. Era, desigur, perioada de început, când erau lucruri relativ ușoare de făcut, perioada de încălzire. Acum, e liniște totală pe subiect din partea PSD-PNL, doar USR mai vorbește.
De ce această liniște? Pentru că a trebuit să facă acele reforme pe care USR le-a pus în PNRR – pensiile speciale, salarizarea în sectorul bugetar, depolitizarea și profesionalizarea companiilor de stat, combaterea tăierilor ilegale din păduri etc. Toate aceste întârzieri și eșecuri ale guvernelor PSD-PNL înseamnă că noi derulăm investițiile – se lucrează la autostrăzi, la căile ferate, la spitale, școli – dar nu încasăm și banii ca să le putem finanța. Am trecut de jumătatea perioadei de implementare și nu am încasat decât o treime din bani. Motorul investițiilor se va gripa fără bani dacă vom continua așa.
Pur și simplu, PSD și PNL nu sunt în stare să aducă banii pentru a duce la capăt aceste investiții. Și nici nu vor, pentru că asta ar însemna să facă reforme. O guvernare USR ar însemna să recâștigăm încrederea Comisiei Europene. În momentul de față, această încredere a fost făcută praf de Coaliția PSD-PNL. Ciolacu s-a bătut în piept că renegociază el PNRR, s-a dus la Bruxelles, le-a propus celor de acolo un nou calendar, dar nu l-a respectat. Comisia Europeană ne-a trimis deja o scrisoare de avertisment că ne vor suspenda fondurile europene dacă nu ne ținem de PNRR, de reforme și dacă nu reducem deficitul bugetar”, a explicat Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR și cel care negociat și aprobat cu Comisia Europeană PNRR.