sâmbătă, aprilie 19, 2025

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri Interne„A doua Revoluţie a României” ar putea avea consecinţe grave pentru UE,...

„A doua Revoluţie a României” ar putea avea consecinţe grave pentru UE, scrie presa internațională

România se află pe cale de a trăi o „a doua Revoluție”, avertizează Financial Times, iar implicațiile sunt deosebit de grave nu doar pentru țară, ci și pentru Uniunea Europeană. 

Cum îl descrie Financial Times pe Călin Georgescu? „Un ultranaționalist carismatic, care l-a lăudat pe Vladimir Putin, se opune sprijinului suplimentar pentru Ucraina, critică NATO, UE și corporațiile multinaționale, și a ajuns în fruntea sondajelor înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale de duminică.

Călin Georgescu, un inginer în vârstă de 62 de ani, a folosit multe dintre tacticile valului recent de populism naționalist de pe glob. Pe TikTok, a postat imagini cvasi-mistice cu el călare pe un cal alb, lăudând eroi din vremurile de glorie medievale ale României.  

Discursul său este învăluit în limbaj mesianic, invocând pe Dumnezeu și, implicit, misticismul Bisericii Ortodoxe Române, care încă are o influență semnificativă asupra unei părți mari din populație”

„A existat mereu o tendință tradițional conservatoare profundă în societatea românească. Este cea mai rurală din Europa”, spune Alina Mungiu-Pippidi, profesor de politici publice comparative la Universitatea LUISS Guido Carli din Roma.  

În decurs de trei decenii și jumătate, foștii comuniști care inițial au condus țara s-au transformat într-un partid social-democrat (PSD) ce a guvernat deseori cu scandaluri de corupție. Din când în când, au fost înlocuiți la urne de un partid de centru-dreapta (PNL), care a avut la rândul său un parcurs nu tocmai impecabil, potrivit publicației internaționale.

Georgescu l-a lăudat pe Putin ca fiind „un om care își iubește țara”. Dacă va fi ales, s-ar alătura liderilor din Ungaria și Slovacia care contestă agenda UE, inclusiv în ceea ce privește tranziția verde și sprijinul pentru Ucraina.  

Totuși, România a privit întotdeauna spre vest, nu spre est, și, spre deosebire de fostele republici sovietice precum Moldova sau Georgia, nu are o minoritate rusofonă sau legături istorice cu Moscova.  

„Impresia mea este că Georgescu însuși nu este pro-Rusia”, spune Cristian Pîrvulescu, profesor de științe politice. „Susținătorii săi sunt naționaliști, nu pro-ruși, dar nici pro-ucraineni.” 

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare