Au învățat să crească numărul de boți și de postaci, la un nivel evident și ridicol. Pare că nici măcar nu se mai chinuie să ducă o campanie tradițională, care oricum nu prea avea efecte, și își varsă toată energia în online. Nu îmi imaginez dimensiunea bugetelor pe care le alocă acum și nici a echipelor din spate, dar măcar de-ar face-o cum trebuie…
Luând doar Facebook în considerare, acolo unde tinerii sunt prezenți pentru grupuri la facultate, dar părinții lor postează și interacționează aproape zilnic, remarcăm o „frumoasă” campanie de susținere a candidatului PSD-PNL-UDMR și de denigrare a celorlalți. Căci dacă planifici comentarii de susținere, ar fi păcat să nu profiți de moment și să nu arunci cu noroi în competiție… să fie cursa corectă.
„Idk cum de Crin ii dala de zice toata lumea ca e in frunte, dar e clar, Dan si Ponta raman praf! #AtlasWave #CrinWins”
„Se pare ca Crin Antonescu isi face intrarea inapoi in top, a depasit pe Nicusor Dan. Asa zice sondajul atlas intel. #revineCrin”
„Sondajele arata grandios pentru Antonescu. Cat mai dureaza prabusirea asta a lui Ponta? #LostIt”
Tehnologia este menită să ne ajute, nu să înlocuiască fărâma de bun simț de care mai dispunem. Campaniile electorale ar trebuie să ofere spațiu candidaților de a aborda teme cu adevărat importante pentru electorat, cu adevărat relevante pentru scena globală în care ne aflăm, cu invazia Rusiei în Ucraina, un război tarifar, inflație și deficite record, schimbări climatice, sărăcie etc.
„Atlas spune ca Antonescu l-a sarit pe Nicusor! Crin e la carma si ceilalti la distanta. Ponta? Cu morcovii prin apa. #CrinLaPutere”
„Wow, nicu, ce ti-ai facut? Antonescu rupe. Ponta o ia la vale. Cine baga un popcorn la treaba asta? #AtlasIntelDrame”
„Antonescu paradeala in fata! Nicusor e intr-o ceata deasa, iar Ponta abia pare ca invata sa inoate! #CrinIsIn #AtlasHype”
„Wow, cine s-ar fi gandit ca Antonescu o sa-l lase in urma pe Nicusor Dan? Incep sa cred ca Antonescu a gasit o reteta magica! #PeValDinNou”
Subiectele importante sunt, de fapt, abordate superficial și încadrate în mesaje populiste, toți vizând doar funcția, nu și responsabilitatea. „Așa a fost mereu”, mi se spune, însă nu în acest fel. Alegerile din noiembrie au îndreptat candidații într-o spirală rușinoasă, flămânzi să domine o masă nou descoperită și uitând de scopul final. Mai are politica un scop? O multitudine, dar bunăstarea omului nu mai e printre ele.
Lupta s-a dus în Social Media de ani buni căci, dacă ne amintim, așa a intrat AUR în Parlament. Atunci am fost luați prin surprindere. De Georgescu am fost luați luați prin surprindere. Nu ne mai scuză nimic. Iar dacă acestea sunt lecțiile din noiembrie, singura soluție e să ne pregătim cu toată răbdarea, să învățăm să identificăm riscurile și apoi, la rândul nostru, să educăm.
