Legea care prevede creșterea substanțială a pedepselor pentru agresiunile sexuale a fost astăzi promulgată de președintele Klaus Iohannis. Inițiativa a aparținut parlamentarului neafiliat Oana Bîzgan și este realmente o victorie semnificativă într-un domeniu în care rareori se face cu adevărat dreptate. Modificările aduse sunt conforme cu Directiva 2011/93 a UE privind combaterea abuzului sexual asupra copiilor, a exploatării sexuale a copiilor și a pornografiei infantile.
De altfel, parlamentarul Oana Bîzgan, care a luptat multă vreme pentru acest rezultat important, s-a și exprimat public pe această temă:
„Este o victorie imensă pentru toți supraviețuitorii acestor atrocități, este un avertisment extrem de serios pentru toți potențialii agresori și este un pas foarte mare pe care societatea îl face pentru protejarea copiilor și a tuturor victimelor violenței sexuale. 29 octombrie este ziua în care am început cu adevărat să facem dreptate pentru aceste victime, mă bucur enorm că am contribuit la acest sentiment frumos.„, a declarat inițiatoarea modificărilor aduse vechiului cadru legislativ.
Abuzurile sexuale asupra minorilor au fost în anul 2015 un motiv serios pentru Comisia Europeană de a avertiza Românie, prin procedură de infringement, cu privire la nearmonizarea legilor referitoare la pedepsele acordate celor care comit infracțiuni sexuale împotriva minorilor.
De altfel, Oana Bîgzan a și declarat, la momentul propunerilor de schimbare a legii, că totul a plecat de la dorința de a nu mai discuta despre pedepse cu suspendare pentru abuzatorii sexuali, cu atât mai mult în situațiile în care victimele sunt minore.
În România, în ultimii ani au fost înregistrate peste 8000 de violuri și aproape 3000 de acte sexuale cu minori. Și aici vorbim doar despre cele declarate și consemnate oficial, pentru că realitatea e cu mult mai dureroasă de atât. Potrivit practicii instanțelor, în jur de jumătate dintre infracțiunile cu caracter sexual sunt pedepsite prin condamnări definitive, iar cele mai multe condamnări sunt cu suspendare.
Principalele modificări aduse de iniţiativa legislativă fac referire la creşterea pedepselor pentru aceste infracţiuni, la creşterea pragurilor de vârstă pentru victime sau completarea circumstanţelor agravante. Astfel, în cazurile de viol, persoanele condamnate pot primi pedepse de la 5 la 10 ani (3-10 ani conform legislaţiei în vigoare), de la 7 la 12 ani dacă victima este un minor (5-12 ani conform legislaţiei în vigoare), de la 7 la 15 ani dacă victima este un minor şi sunt circumstanţe agravante, şi de la 9 la 18 ani (7-18 conform legislaţiei în vigoare) în cazul în care fapta a avut ca urmare moartea victimei.
În cazurile de act sexual cu minori, pedepsele sunt mărite, astfel încât infractorii să nu mai poată primi pedepse cu suspendare, în special când agresorii sunt majori sau când fapta a fost comisă în circumstanţe agravante.
În România, trei din patru acte sexuale cu minori sunt judecate ca acte consimțite, deși este de la sine înțeles că până la vârsta majoratului nu se poate prezuma discernământul. Modificările legislative generate acum de inițiativa Oanei Bîzgan vin să repare, măcar parțial, o perioadă lungă de nedreptate, în fața căreia mulți au stat cu ochii închiși. Iar consecințele s-au tot văzut…