joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneAjutorul în pandemie pentru IMM-uri: cum s-au epuizat 350 de milioane de...

Ajutorul în pandemie pentru IMM-uri: cum s-au epuizat 350 de milioane de euro în 7 minute…

Având în vedere impactul economic al pandemiei, Întreprinderile Mici și Mijlocii au avut posibilitatea în aceste zile să aplice pentru obținerea unor fonduri europene nerambursabile, prin schema de ajutor de stat a guvernului. Aproximativ 5000 de firme din domeniul HORECA dintr-un total de peste 20.000 ar putea beneficia de o sumă în valoare de 15% din cifra de afaceri pe anul 2019. Nu mică le-a fost, însă, mirarea aplicanților să constate că principalul criteriu al Guvernului în acordarea banilor era… viteza. Adică rapiditatea cu care aplicanții au depus solicitarea.

Pentru a accesa fondurile nerambursabile de la Guvern, nu s-au impus criterii juste, iar mulți dintre aplicanți susțin că viteza apăsatului pe taste nu ar trebui să fie un criteriu de departajare între firme. Vorbim, practic, despre principiul “Primul venit, primul servit”, nu despre un calcul just al pierderilor pe care aplicanții le-au resimțit în timpul pandemiei. Poate și pentru că asta ar fi generat un volum de muncă suplimentar printre funcționarii statului.

Mai multe afaceri din domeniul HORECA s-au închis în această perioadă, iar proprietarii lor au toate motivele să fie nemulțumiți de felul în care li se imparte sprijinul european de către guvernul national, pentru că acest criteriu al vitezei nu este utilizat în nicio altă țară.

În urma stabilirii de catre Minister al criteriului vitezei,  nu se cunosc cu adevărat nevoile firmelor din HORECA, astfel că firme care au nevoie de un ajutor mic să primească bani și altele realmente aflate în mare dificultate să nu primească nimic. Sunt firme din HORECA care au fost închise total în perioada martie – mai, neavând activitate, deci au avut pierderi de 100%, și sunt firme care au funcționat parțial, deoarece au avut și activitate de livrare mâncare la domiciliu, cum este cazul firmei noastre care a avut o scădere de aproximativ 50% a cifrei de afaceri.”, susține unul dintre aplicanții la fondurile nerambursabile.

Mai mult, în mediul online a fost inițiată o petiție adresată premierului Ludovic Orban, ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloș și ministrului Economiei, Virgil Popescu, prin care se critică modalitatea de utilizare a fondurilor de ajutorare, așa că se cere suplimentarea bugetului sau reducerea plafonului maxim de 150000 EUR la Măsura 2 „Capital de lucru”. Bugetul total alocat acestui ajutor se ridică la 350 de milioane de euro.

Banii s-ar fi epuizat în primele 7 minute de la debutul depunerii cererilor.

Cu un buget restrâns și plafonul existent de 150 000 euro, s-a întamplat ca în primele 7 minute de la debutul depunerii cererilor online, acest buget a fost deja epuizat, având ca rezultat că aproximativ 15 000 de firme nu o să aibă nici un ajutor pentru următoarele luni care vor fi extrem de dificile. Consideram că actuala modalitate de repartizare a acestor fonduri este inechitabilă, restrictivă și cu un impact redus în economie. ”, se arată în petiția online, semnată deja de 5140 de persoane.

Afaceriștii din domeniul HORECA susțin aplicarea criteriului vitezei este aberantă și că, dacă se va merge în continuare pe această idee, ar trebui mărită suma alocată acestei finanțări și diminuată suma alocată firmelor, astfel încât să fie ajutate cât mai multe firme, măcar pe considerente electorale. Dar cel mai înțelept, spun oamenii de afaceri, ar fi să se impună alte criterii de selecție a beneficiarilor, astfel încât banii să ajungă la cei afectați în mod proportional cu gradul în care au fost afectați de pandemie.

Florin Jianu, președintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România susține că, de fapt, sunt sprijinite firmele mari, nu cele care au cu adevărat nevoie de ajutor.

Am văzut înregistrări la nivelul secundelor, la nivelul minutelor. Cineva mi-a zis că era la muncă şi până când s-a întors acasă banii erau deja epuizaţi şi avea nevoie şi el de 15.000 de euro. Nu aşa se fac lucrurile„, a declarat Jianu.

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare