vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticIoan Niculae, preluat de autorități de la aeroport

Ioan Niculae, preluat de autorități de la aeroport

Miliardarul Ioan Niculae a fost dat în urmărire generală, după ce autoritățile nu l-au găsit la domiciliul său din Zimnicea, pentru a-l prelua în vederea executării condamnării de 5 ani, primite ieri. Astăzi, acesta s-a întors în România, iar autoritățile l-au așteptat la aeroport.

Ioan Niculae este unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri ai României, care a reușit să-și construiască un veritabil imperiu financiar, folosindu-se de potențialul zonelor vulnerabile. Una dintre acestea a fost localitatea teleormăneană Zimnicea. Grupul Interagro, cu ramificații în întreaga țară, a reușit să genereze în fiecare an venituri substanțiale în conturile familiei Niculae. Ioan și Mariana Niculae au devenit astfel cel mai influent cuplu din zona Teleormanului, reușind să acapareze economia din zonă.

Mariana Niculae este și ea condamnată, prin sentința de ieri a Curții de Apel, însă ea a primit închisoare cu suspendare, pe o durată de 3 ani.

Totul, după soluționarea de către procurorii DNA a unui dosar de corupție și evaziune fiscală. Procurorii au explicat în rechizitoriu care a fost „strategia” de afaceri a lui Niculae, pentru a nu mai plăti bani către stat.

Astfel, în perioada august 2008 – martie 2009, între S.C. INTERAGRO S.A. şi SC LIBAROM AGRI SRL, societate specializată în producţie agricolă şi tranzacţii cu produse agricole, s-a încheiat şi derulat un contract fictiv având ca obiect prestarea unor servicii de publicitate.

În baza acestui contract, au fost înregistrate în contabilitatea firmei INTERAGRO SA, operaţiuni nereale în baza cărora s-au eludat plăţile taxelor şi impozitelor către bugetul de stat. Obiectul contractului a constat în realizarea de materiale promoţionale (brelocuri, post-it-uri şi standuri) pentru S.C. Interagro S.A.

Ca tare, astfel au fost înregistrate în evidenţa contabilă cheltuieli deductibile în sumă totală de 36.245.000 lei.

În aceeaşi perioadă, Ioan Niculae a fost cel care a decis şi coordonat realizarea unui circuit de spălare a banilor, prin intermediul unor operaţiuni fictive. În acest fel a fost finanţată cu 5.000.000 euro firma INTERVITT SRL (divizia de vinificaţie a grupului INTERAGRO), prin majorarea capitalului social prin aportul unei firme de tip off shore din Insulele Virgine Britanice ce îşi desfăşoară activitatea în Cipru, controlată tot de inculpatul Ioan Niculae.

Procurorii anti-corupţie adaugă că încheierea şi derularea contractului de prestări servicii de publicitate dintre S.C. Interagro S.A. şi societatea respectivă s-a făcut prin intermediul lui Viorel Barac, care a semnat contractul şi ulterior s-a ocupat de transferarea sumelor de bani către SC LIBAROM AGRI SRL.

Circuitul financiar de spălare a banilor proveniţi din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, iniţiat şi coordonat de Ioan Niculae a avut ca urmare prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 11.438.169 lei, reprezentând TVA în sumă de 6.886.550 lei şi impozit pe profit în sumă de 4.551.619 lei.

În perioada ianuarie – martie 2009, patronul grupului S.C. Interagro S.A., Ioan Niculae, a iniţiat şi desfăşurat activităţi de corupere, prin intermediul inculpatului Gheorghe Bunea Stancu, a suspectului Said Baaklini şi a unei alte persoane, a unor funcţionari publici şi înalţi demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o Hotărâre de Guvern, prin care să fie acordate facilităţi fiscale privind subvenţionarea achiziţiei de îngrăşăminte chimice. Acest lucru ar fi adus un beneficiu direct firmei INTERAGRO de circa 600.000.000 euro, reprezentat de vânzarea îngrăşămintelor chimice din stocurile existente sau ce urmau a fi produse.

Adoptarea unei asemenea hotărâri era ilegală, atrăgând sancţionarea României de către Comisia Europeană prin procedura de “infringement”, pentru încălcarea normelor privind concurenţa neloială şi ajutorul de stat, ceea ar fi prejudiciat bugetul de stat atât în mod direct cât şi indirect (agricultorii ar fi trebuit să restituie ajutorul de stat – 600 milioane euro, iar România pierdea peste 150 milioane euro ca urmare a blocării altor programe în domeniul agriculturii).

În acest context, inculpatul Ioan Niculae i-a promis suspectului Said Baaklini suma de 2.000.000 euro, persoanei respective suma de 1.000.000 euro, iar lui Gheorghe Bunea Stancu, la acea vreme preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila şi preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, un folos reprezentat de profitul pe care firmele controlate de primul le-ar fi obţinut în urma distribuirii îngrăşămintelor livrate de S C. INTERAGRO S.R.L. în judeţele din jurul Brăilei.

Căutat ulterior condamnării definitive la domiciliul său din Zimnicea, Niculae nu a fost găsit de polițiști, așa că a fost dat în urmărire generală. Omul de afaceri a intervenit, însă, într-o emisiune televizată și a spus că nu a fugit de pedeapsă și că se va întoarce din Italia în cursul acestei zile.

În jurul orelor prânzului, Niculae a ajuns pe aeroportul „Henri Coandă” din București, unde a fost așteptat de reprezentanți ai Administrației Penitenciarelor, de polițiști și jandarmi.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare