vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInvestigațiiRețeaua imobiliară: locuințe ocupate abuziv cu acte false

Rețeaua imobiliară: locuințe ocupate abuziv cu acte false

Mai multe persoane au fost reținute sau puse sub control judiciar, după ce procurorii DNA au descoperit o veritabilă rețea de hoți de locuințe, constituită în anul 2018, chiar în București.

Povestea pare halucinantă, pentru că presupunea o foarte mare siguranță în exercitarea actului infracțional, dar și un studiu extrem de atent al situației imobilelor și regimului de proprietate. Povestea a început, așa cum spuneam, în anul 2018, când cinci persoane s-au constituit într-un grup infracțional, ce urmărea dobândirea prin mijloace frauduloase a unor imobile din centrul Bucureștiului.

Ulterior, la grup au mai aderat și alte persoane, convinse că practica infracțională nu poate să aducă decât profit uriaș. Așa că până în 2020 s-a reușit obținerea pe nedrept de imobile din fondul locativ de stat sau imobile ale unor proprietari fără moștenitori, aflate pe raza municipiului București și care, în mod normal, ar fi intrat în proprietatea statului.

Pattern-ul infracțional era destul de complex, pentru că presupunea un studiu prealabil al imobilelor și al regimului acestora, dar și implicarea unor persoane care să aibă capacitatea de a legaliza documente nereale.

Rechizitoriul DNA arată că membrii rețelei ar fi identificat imobile nelocuite, nerevendicate ori care se aflau în proprietatea privată a statului, a primăriei municipiului București sau a primăriilor de sector, iar pentru dobândirea nelegală a acestora ar fi întocmit documente false, respectiv contracte de închiriere, contracte de vânzare-cumpărare, procese-verbale de predare-primire locuință, în numele Administrației Fondului Imobiliar și al unui notar public.

Ulterior, ar fi fost identificate persoanele dornice să intre în posesia acestor locuințe, de la care inculpații ar fi pretins și primit, în funcție de numărul contractelor încheiate, sume de bani cuprinse între 3.000 euro și 210.000 euro (pentru mai multe contracte).

În cadrul acestui grup, fiecare membru avea un rol bine stabilit, spre exemplu unul dintre inculpați trebuia să procure cheile de acces de la imobile, să țină legătura cu beneficiarii, să fie împuternicit de aceștia să depună și să ridice documente la/de la diverse instituții, să încaseze de la aceștia sumele de bani pretinse și să pătrundă abuziv în imobile pentru a le ocupa.

Dima Ludmila este notarul public implicat în activitatea rețelei, reușind astfel, potrivit procurorilor, să dobândească pentru sine și pentru altul, contra unor sume de bani cuprinse între 10.000 euro – 12.000 euro, un număr de 6 locuințe.

O parte din informațiile referitoare la diverse imobile și persoane, precum și cheile de acces în imobile le-ar fi fost oferite membrilor grupului, contra unor sume de bani modice, de către Belivacă Victoria și Vraicu Alexandrina Laurenția, în calitate de funcționari în cadrul SC TITAN AL SA (fostul ICRAL).

O parte dintre membrii grupării au fost reținuți la finalul acestei săptămâni și urmează să fie prezentați Curții de Apel București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, însă în aceeași cauză, cercetările continuă și față de alte persoane care ar fi aderat, de-a lungul celor doi ani de activitate, la mecanismele rețelei.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

2 COMENTARII

  1. […] Mai multe persoane au fost reținute sau puse sub control judiciar, după ce procurorii DNA au descoperit o veritabilă rețea de hoți de locuințe, constituită în anul 2018, chiar în București. Povestea pare halucinantă, pentru că presupunea o foarte mare siguranță în exercitarea actului infracțional, dar și un studiu extrem de atent al situației imobilelor și regimului de proprietate, a scos la iveală investigatoria.ro […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare