miercuri, aprilie 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneCondamnarea avocatului Robert Roșu din dosarul Ferma Băneasa, criticată dur de American...

Condamnarea avocatului Robert Roșu din dosarul Ferma Băneasa, criticată dur de American Bar Association

Cinci ani de detenție cu executare a primit avocatul Robert Roșu în celebrul dosar al Fermei Băneasa, în care au fost implicați afaceristul Remus Truică, miliardarul israelian Beny Steinmetz și prințul Paul al României. Acum, cea mai mare asociație profesională de avocați din lume, American Bar Association, reacționează la această situație și susține că autoritățile române ar trebui să respecte drepturile profesiei de avocat.

Condamnarea avocatului Robert Roșu de la casa de avocatură Țuca, Zbîrcea și asociații a generat, chiar de la finalul anului trecut, mai multe proteste ale avocaților din România, dar și ale unor asociații internaționale. Mii de avocați din întreaga țară au considerat că judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au pronunțat o condamnare abuzivă în cazul avocatului Robert Roșu, așa că în luna aprilie a acestui an au cerut public, în cadrul unor proteste „tratarea avocaților cu respectarea demnității umane”.

Judecătorii Florentina Dragomir, Ionuț Matei și Ioana Alina Ilie au generat, deci, prin sentința dată de ei, un adevărat cutremur în lumea avocaților, care s-au simțit, dintr-o dată, supuși unei intense presiuni în exercitarea profesiei.

Înalta Curtea de Casație și Justiție susține că Robert Roșu ar fi asigurat „interfaţa juridică şi a dat aparenţa de legalitate a întregului demers, coordonând aspectele legale şi implicându-se ulterior, prin demersuri efective, în obţinerea bunurilor.” Cu alte cuvinte, deși știa care sunt punctele vulnerabile din punct de vedere legal ale demersurilor propriilor clienți, ar fi continuat să le apere cauza.

Situația avocatului condamnat de justiția din România generează în continuare reacții. De data aceasta, internaționale. Și ele nu vin de oriunde, ci chiar din partea celei mai puternice asociații profesionale de avocați din lume, și anume American Bar Association.

Patricia Lee Refo, președinta ABA, s-a adresat Congresului Avocaţilor 2021, organizat de Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) și a precizat că în România s-au produs încălcări ale drepturilor avocaţilor, existând practici în cadrul procedurilor penale ce încalcă independenţa avocaţilor, afectând, deci, independența justiției.

Patricia Lee Refo, președintele American Bar Association

Mai mult, președintele American Bar Asssociation solicită public instituțiilor din România să respecte drepturile profesiei de avocat, garantând astfel independența avocatului.

Într-un comunicat al Asociației se menționează astfel că „Robert Roşu a fost condamnat pe 17 decembrie în dosarul Ferma Băneasa, faptele pentru care a fost acuzat fiind unele normale în exercitarea profesiei de avocat. Avocatul a fost trimis în închisoare în baza unei minute. Hotărârea judecătorească a fost publicată abia câteva luni mai târziu, în ciuda faptului că, legal, motivarea trebuie publicată în decurs de 30 de zile.”

Așadar, asociația susține că acțiuni legitime practicate de avocați în exercitarea profesiei lor au fost etichetate drept „activități infracționale”.

La Congresul Avocaților din acest an, Patricia Lee Refo a arătat că în România se poate vorbi deja despre un „pattern de încălcări ale drepturilor avocaților”. Se poate discuta despre „câteva cazuri larg mediatizate care încalcă independența profesiei de avocat și principiile statului de drept. Aceste practici contravin conceptului tradițional al unui echilibru corect între acuzare și apărare și subminează confidențialitatea profesională a relației dintre avocat și client. Prin aceasta amenință dreptul acuzatului la un proces echitabil.

American Bar Association este considerată drept cea mai importantă asociație profesională de avocați din întreaga lume, peste 200.000 de avocați fiind membri ai acesteia.

 

Sursă foto: Facebook.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare