sâmbătă, aprilie 27, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialUn deputat PSD propune defrișarea munților pentru înființarea de pârtii pentru ski

Un deputat PSD propune defrișarea munților pentru înființarea de pârtii pentru ski

Parlamentarul social democrat Eugen Neață a înaintat Senatului României o propunere legislativă privind înființarea de noi pârtii de ski, prin scoaterea din fondul forestier a terenurilor care se pretează unor astfel de investiții, fără a mai compensa acest lucru prin împădurirea altor zone din țară.

„De ce distracție într-o țară străină și nu în țara noastră?”

Așa începe expunerea de motive a inițiativei legislative privind modificarea şi completarea Legii nr.526/2003 pentru aprobarea Programului naţional de dezvoltare a turismului „Schi în România”, aparținând social-democratului Eugen Neață.

Ce dorește, de fapt, inițiatorul?

Până acum, procedura prin care se pot scoate din fondul forestier terenurile necesare realizării de pârtii pentru ski era următoarea: unitățile administrativ teritoriale care doresc să amenajeze pârtii destinate sporturilor de iarnă trebuie, în mod obligatoriu, să realizeze compensarea cu terenuri echivalente ca suprafață și bonitate în alte locuri în țară. Practic, dacă defrișezi un munte ca să amenajezi pârtie pentru ski, trebuie să împădurești o suprafață echivalentă în altă zonă.

Deputatul PSD consideră, însă, că această regulă este mai degrabă o „piedică legislativă” și propune ca această obligație de a împăduri alte zone să dispară, dacă pârtiile sunt declarate de „interes local, național și/sau de utilitate publică”.

Demersului acesta s-au alăturat mai mulți parlamentari PSD și UDMR. Vorbim despre: Amet Varol – deputat UDTTMR; Benedek Zacharie – deputat UDMR; Chesnoiu Adrian-Ionuţ – deputat PSD; Coarnă Dumitru – deputat PSD; Csép Éva-Andrea – deputat UDMR; Dumitrache Ileana-Cristina – deputat PSD; Feodor Silviu – deputat CRLR (minoritãti); Floroiu Ionel – deputat PSD; Georgescu Nicolae – deputat PSD; Ghiţă Daniel-Florin – deputat PSD; Gîdei Laurenţiu-Viorel – deputat PSD; Intotero Natalia-Elena – deputat PSD; Ivan Bogdan-Gruia – deputat PSD; Lungu Romeo-Daniel – deputat PSD; Munteanu Remus – deputat PSD; Neaţă Eugen – deputat PSD; Niţă Nicu – deputat PSD; Popica Eduard-Andrei – deputat PSD; Solomon Adrian – deputat PSD; Stativă Irinel-Ioan – deputat PSD; Toma Ilie – deputat PSD.

Inițiatorul susține că „organizarea domeniilor schiabile este esențială, ținând cont de preferințele în materie de turism și de faptul că practicarea sporturilor de iarnă este principala activitate a turismului montan”.

Asociațiile din domeniul mediului insistă, însă, asupra faptului că esențială este conservarea pădurilor, și așa supuse zilnic asaltului drujbelor și taf-urilor.

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare