joi, martie 28, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneAgent Green: "Niciun ban public nu trebuie risipit pentru crimele ecologice ale...

Agent Green: „Niciun ban public nu trebuie risipit pentru crimele ecologice ale unor mafioți”

După ce asociația de mediu Agent Green a punctat o victorie uriașă în instanță prin care proteja Codrii Iașului, tăierile în zonă au continuat. Reprezentanții asociației au arătat, cu imagini video, faptul că tăierile ilegale continuă în zonă cu încălcarea deciziei instanței și sub supervizarea autorităților publice.

Pe data de 9 august a acestui an, voluntari ai asociației s-au deplasat în pădurea de la UP2 Dobrovăț parcelele 31 și 50, iar în parcela 31 au identificat indivizi care tăiau și transportau cu un taf arborii tăiați. Deși s-a făcut apel la autorități, reacția a fost extrem de slabă. Numai după apariția în presă a situației, Romsilva – Direcția Silvică Iași a simțit nevoia să reacționeze cu un punct de vedere oficial și arată că tăierile într-o pădure seculară sunt, de fapt, necesare.

Se încearcă inducerea în eroare a opiniei publice cu privire la nerespectarea dispozițiilor legale ori a hotărârilor instanțelor de judecată. Fondul forestier național este un bun de interes național. Lucrările silvotehnice sunt efectuate în scopul gestionării durabile a pădurilor, respectiv administrării şi utilizării acestora, astfel încât ele să îşi menţină şi să îşi amelioreze biodiversitatea, productivitatea, capacitatea de regenerare, vitalitatea, sănătatea, în aşa fel încât să asigure, în prezent şi în viitor, capacitatea de a exercita funcţiile multiple ecologice, economice şi sociale permanente la nivel local, regional, naţional şi global fără a crea prejudicii altor ecosisteme.„, arată Romsilva.

Tot Romsilva susține că suspendarea tăierilor de arbori prin decizia instanței produce pierderi financiare foarte mari pentru sectorul forestier și economia României „care se vor răsfrânge asupra industriei de mobilier și de prelucrarea lemnului, pierderea de locuri de muncă, iar pe plan social, un număr de peste 20 unități administrative ce au aproximativ 100.000 de familii nu vor mai avea de unde să procure lemnul necesar, sau îl vor procura la pre’uri foarte mari. Este ca și cum la acești cetățeni, la care viața lor a fost legată de pădure, acum li se interzice în totalitate să mai beneficieze de produsele pădurii.”

Acest tip de argumentație a generat reacția asociației de mediu, care arată că încălcarea dispozițiilor legale va determina amendarea României de către Curtea Europeană de Justiție, iar, în cazul în care asta se va întâmpla, „factura ar trebui să meargă la ministrul Mediului și la șeful Romsilva personal”, pentru că „niciun ban public nu trebuie risipit pentru crimele ecologice ale unor mafioți„.

Amintim că, potrivit Sentinței civile din 3 iulie 2012, în pădurile aferente Ocolului Silvic Dobrovăț sunt supendate toate amenajamentele incluse în ordinul de ministru cu numărul 1173 din 01.11.2019.

 

 

 

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare