Comunitatea DECLIC a protestat la Guvern, unde au scris mesajul ,,Neam ucis de nosocomiale’’, cu sute de lumânări aprinse. Protestatarii își doresc un mecanism de raportare zilnică a infecțiilor intraspitalicești, care ucid zilnic în România.
În perioada pandemiei, problema infecțiilor nosocomiale a devenit și mai dureroasă, pentru că medicii înșiși susțin că e posibil ca o parte dintre cei decedați din cauza infectării cu SARS-Cov2 să mai fi avut șanse la viață, dacă secțiile de terapie intensivă n-ar fi fost pline de infecții nosocomiale.
Ca atare, o parte dintre membrii comunității DECLIC au organizat un protest emoționant la Guvern, aprinzând lumânări și așezându-le în forma unui mesaj dureros: „Neam ucis de nosocomiale”.
Deși transparentizarea datelor este obligatorie în combaterea eficientă a bacteriilor din spitale, la noi în țară a existat mereu o reticență în publicarea informațiilor despre frecvența acestor infecții care pot deveni fatale.
În continuare, autoritățile refuză să implementeze un sistem de monitorizare a infecțiilor. Comunitatea DECLIC a lansat, în acest sens, chiar și o petiție publică, ce poate fi semnată AICI.
„Mai mult, autoritățile române au raportat recent zero cazuri de infecții intraspitalicești la pacienții diagnosticați cu Covid-19, de la începutul pandemiei până în prezent. Or, acest lucru este imposibil. Știm, din raportările europene, că inclusiv țări cu sisteme medicale mult mai performante se confruntă cu infecții asociate asistenței medicale, mai ales în secțiile de terapie intensivă. Dar în aceste țări se conștientizează problema și se depun constant eforturi pentru rezolvarea ei. Este obligatoriu ca și în spitalele din România să se întâmple la fel.”, se arată în cuprinsul petiției.
Situația infecțiilor nosocomiale în spitalele din România rămâne o mare necunoscută, dar și o uriașă problemă. Potrivit medicilor, unele dintre aceste bacterii cu potențial letal au ajuns să supraviețuiască chiar și în zidurile spitalelor, așa că se ridică din nou problema reconstruirii spitalelor sau a reabilitării lor periodice, pentru ca aceste infecții să fie limitate sau chiar eliminate.
Sursă foto: DECLIC