În publicația Sputnik, senatorul Diana Șoșoacă se bucură de o intensă promovare, însă unul dintre recentele articole a trezit revolta fostului ministru al Justiției, Ana Birchall.
Ana Birchall apare alături de senatoare într-o fotografie care ilustrează un articol din Sputnik, în care Diana Șoșoacă declară că românii n-ar trebui să fie îngrijorați pentru soarta ucrainienilor. Birchall spune că fotografia este o suprapunere cu rol manipulator, de vreme ce ea nu s-a aflat niciodată în aceeași încăpere cu Diana Șoșoacă.
Articolul publicat sub titlul: „Senatoarea Șoșoacă arată cât rău a făcut Ucraina: acum vă faceți griji pentru ucrainieni” este ilustrat de o fotografie în care Diana Șoșoacă, cu mâinile în șolduri, o are alături pe Ana Birchall, care pare să o privească atent. În realitate, fotografia este un colaj, realizat prin suprapunerea unei fotografii de la o ședință de guvern și a unei imagini de-a senatoarei Diana Șoșoacă.
Alăturarea a fost deranjantă pentru fostul ministru al Justiției, a cărei poziție în raport cu evoluțiile externe este cunoscută ca neavând nimic în comun cu teoriile promovate de Sputnik. Mai mult, Ana Birchall a scris pe Facebook despre acest derapaj al jurnaliștilor de la Sputnik, acuzând publicația de fake-news.
Aceasta crede că atacul la adresa imaginii sale vine ca o consecință a faptului că aceasta ar mai fi punctat, de-a lungul ultimei perioade, diverse derapaje ale publicației pro-ruse.
„Supărați probabil că am tot scris de ei pe pagina mea, Sputnik, oficiosul Moscovei, comite azi o mizerie, o manipulare și un grețos fake: alături de poza mea de la o ședință de guvern așază (suprapune) poza acestei d-nei senator, deși eu nu am întâlnit-o niciodată și niciodată nu am fost în același loc și în același timp cu această d-nă senator atât de intens promovată și susținută de oficiosul Moscovei!„, a clarificat Ana Birchall lucrurile pe pagina sa de socializare.
De altfel, publicația Sputnik nu se află la primul derapaj de acest fel, însă foarte rar au existat reacții din partea persoanelor atacate sau a opiniei publice cu privire la acest mod de a construi situații fără acoperire în realitate.