vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInvestigațiiMasacru în Parcul Natural Bucegi: parcele întregi de păduri seculare puse la...

Masacru în Parcul Natural Bucegi: parcele întregi de păduri seculare puse la pământ

În Parcul Natural Bucegi, pe Valea Cerbului se taie în aceste zile fără oprire. Parcele întregi de păduri seculare sunt puse la pământ.

Organizația de mediu Agent Green a documentat la fața locului aceste noi tăieri și susține că e timpul să se ia măsuri de la nivelul Ministerul Mediului, pentru a nu pierde și ultimele păduri seculare pe care le avem în România.

Un adevărat masacru se petrece în aceste zile pe Valea Cerbului, în Parcul Natural Bucegi. Voluntarii Agent Green au înregistrat cum sunt tăiate parcele întregi de păduri seculare în zonă și nu există nicio reacție a autorităților pe această temă, deși arborii tăiați ar avea, potrivit lui Gabriel Păun, o vârstă medie de aproape 200 de ani.

Agent Green a reușit, prin acțiuni în instanță să stopeze unele tăieri în zona Munților Bucegi, însă nu e suficient pentru a opri dezastrul. De altfel, asociația de mediu are deja peste 250 de procese cu Romsilva, cu ocoalele silvice și cu ministerul de resort pe tema unor astfel de acțiuni și spune că opinia publică nu trebuie să se bazeze doar pe voluntarii asociației, ci trebuie să pună, la rândul ei, presiune pentru oprirea tăierilor.

Tăieri de păduri seculare în Munții Bucegi. Foto credit: Agent Green

Deși am avut numeroase proteste și am reușit să oprim niște tăieri ilegale în unele parcele, comandate de ROMSILVA în Parcul Natural Bucegi și pe domeniul familiei regale, tăierile continuă cu un apetit incredibil. Tocmai s-au pus la pământ două parcele cu păduri seculare, cu vârsta medie de aproape 200 de ani, păduri unde n-ar fi trebuit să se taie niciodată.„, a spus președintele Agent Green, Gabriel Păun, aflat la fața locului, în spatele unui munte de arbori proaspăt tăiați.

Pe fundal, se aud drujbele…

Nu mă mai interesează în acest moment nici pe mine, nici pe alți iubitori ai muntelui dacă este legal sau nu. Dacă este legal, este absolut criminal și nesustenabil, este nevoie de o intervenție matură și științifică din partea Ministerului Mediului, să oprească acest masacru, pentru că rămânem fără acel 1 – 2% din România, care sunt parcurile naturale. Nu putem să batem joc de ele cum și-au bătut joc ultimele generații de politicieni!„, a mai punctat acesta.

Foto credit: Agent Green

După cum știm, cu puține zile în urmă Ministerul Mediului a luat decizia de a începe procedurile pentru stricta protecție a parcurilor naționale din România și armonizarea cu principiile Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii. Totul în urma unui studiu sociologic, comandat de asociația Agent Green, ce arăta că 90% dintre români își doresc protejarea parcurilor naționale.

Cu toate acestea, în parcurile naturale din România se taie în continuare. Iar în privința tăierilor de pe Valea Cerbului, se pare că și familia regală este implicată în producerea acestui masacru, pentru că aceasta deține acele păduri seculare.

Iată că și familia regală este implicată în treaba asta, pentru că ei dețin aceste păduri și speram să avem un dialog constructiv cu ei, dar se pare că nu le pasă. Cred că se întoarce Regele Carol în pământ să știe că ceea ce el a protejat strict, urmașii lui își bat joc de aceste păduri. Rușine să vă fie! Înțeleg că vă trebuie și vouă bani, dar nu se poate să ne batem joc de ce nu ne aparține nici nouă, nici generațiilor trecute, ci celor viitoare„, a mai spus președintele Agent Green.

Pentru a atrage atenția asupra degradării parcurilor naționale, Agent Green a expus consecvent încă din anul 2009 agresiunile din acestea și a purtat numeroase procese în instanțe. Chiar dacă multe zeci de mii de hectare au fost degradate, altele au fost salvate integral.

Foto credit: Gabriel Păun

Cinci filme documentare, realizate de specialiștii Agent Green în perioada 2017 -2019, reflectă foarte corect gravitatea fenomenului exploatării ilegale a parcurilor naționale. Acestea vizează Parcul Național Domogled – Valea Cernei, Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, Parcul Național Călimani și Parcul Național Munți Rodnei.

 

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

2 COMENTARII

  1. […] „Iată că și familia regală este implicată în treaba asta, pentru că ei dețin aceste păduri și speram să avem un dialog constructiv cu ei, dar se pare că nu le pasă. Cred că se întoarce Regele Carol în pământ să știe că ceea ce el a protejat strict, urmașii lui își bat joc de aceste păduri. Rușine să vă fie! Înțeleg că vă trebuie și vouă bani, dar nu se poate să ne batem joc de ce nu ne aparține nici nouă, nici generațiilor trecute, ci celor viitoare„, a mai spus președintele Agent Green pentru investigatoria.ro. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare