vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneTurcia ar putea media conflictul ruso-ucrainean. Motivele pentru care Ankara joacă un...

Turcia ar putea media conflictul ruso-ucrainean. Motivele pentru care Ankara joacă un rol-cheie în regiune

Consilierul american pe probleme de securitate națională Jake Sullivan și Ibrahim Kalin, principalul consilier al președintelui Turciei, au vorbit marți despre angajamentul lor de a descuraja Rusia în a comite agresiuni împotriva Ucrainei, raportează Casa Albă.

Televiziunea de stat turcească TRT Haber a informat că Ibrahim Kalin a oferit asigurări că țara sa va furniza toate formele de sprijin pentru a ajuta în rezolvarea conflictului ruso-ucrainean, adăugând că vizita de joi a președintelui turc, Recep Tayyip Erdoğan, în Ucraina va contribui la rezolvarea situației într-un mod diplomatic.

De asemenea, conform TRT Haber, Turcia s-a oferit încă din luna noiembrie să medieze acest conflict, iar atât Rusia, cât și Ucraina s-au arătat deschise față de această idee.

Președintele Erdogan îi va transmite omologului său din Ucraina mesaje privind menținerea păcii în regiune și prevenirea escaladării tensiunilor, respectiv a unei confruntări militare„, a precizat un oficial turc.

Acesta a adăugat că se fac planuri pentru ca președintele Rusiei, Vladimir Putin, să viziteze Turcia după Jocurile Olimpice de Iarnă ce se desfășoară în China între 4 și 20 februarie.

Ne așteptăm ca ambele discuții (atât cu Zelensky, cât și cu Putun – n.red.) să fie eficiente în a diminua tensiunile dintre Rusia și Ucraina„, a subliniat oficialul turc.

Turcia este vecin maritim atât cu Ucraina, cât și cu Rusia și are relații bune cu ambele țări. În acest sens, Turcia a lansat un apel către cele 2 țări de a evita orice tip de conflict militar și a avertizat Rusia că o invazie militară în Ucraina ar fi o abordare nechibzuită. (sursa: AICI)

Pe de altă parte, un obstacol care ar putea sta în calea unei medieri cu succes a conflictului ruso-ucrainean constă în faptul că turcii livrează în continuare drone performante de luptă Ucrainei, drone folosite deja împotriva separatiștilor ruși aflați pe teritoriile ocupate de Kremlin. Mai mult, în septembrie 2021, producătorul turc de drone Bayraktar a semnat un acord pentru construirea unei fabrici de producție TB2 în apropierea capitalei Ucrainei, iar în decembrie 2021, oficialii ucraineni au declarat că vor produce drona Anka în colaborare cu Turkish Aerospace Industries, motorul urmând a fi produs de Ucraina.

În același timp, Turcia coordonează alături de Rusia patrule militare în Siria.

Turcia nu vrea să fie pusă în situația de a alege între Rusia și Ucraina, întrucât colaborează cu Rusia în alte teatre de operațiuni, în particular în Siria, unde se bazează pe partea rusă pentru ca situația să nu escaladeze, să fie ținută sub control„, a zis Sinan Ulgen, un fost diplomat turc.

De asemenea, Turcia se mai confruntă cu un impediment, de natură economică, întrucât milioanele de turiști ruși sprijină vădit economia turcă și, mai mult decât atât, Ankara se bazează foarte mult pe gazele furnizate de ruși.

Însă, Turcia are nevoie și de Ucraina, întrucât există o relație în continuă dezvoltare în ceea ce privește industria de apărare.

Un alt detaliu important de menționat în legătură cu relația ruso-turcă este reprezentat de faptul că Turcia nu a vrut să aplice Moscovei sancțiunile decise de SUA și Uniunea Europeană după anexarea ilegală a Crimeei. Însă, Ankara a recunoscut că anexarea Crimeei a avut un caracter ilegal.

Sinan Ulgen a punctat că această politică contradictorie a Turciei în raport cu Rusia va trebui să înceteze în cazul în care izbucnește un conflict care implică NATO. Astfel, Erdogan, prin actuala propunere de a media conflictul ruso-ucrainean, are un interes direct de a nu se ajunge la o confruntare militară și rămâne de văzut cum poate să folosească actualele resorturi în negocieri, inclusiv de natură militară și economică, în a-și atinge scopul pacificator în regiune. (sursa: AICI)

Sursă fotografie principală: www.al-monitor.com

 

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare