Jurnalista Emilia Șercan, cea care a descoperit că lucrarea de doctorat a premierului Nicolae Ciucă e, în mare măsură, plagiată, aduce în atenția publicului un fapt extrem de interesant: Parchetul General a ridicat documentele din dosarul de doctorat al premierului de la Universitatea Națională de Apărare. Asta ridică întrebări asupra unei tentative de mușamalizare a cazului.
Cel puțin 42 de pagini din cele 138 ale lucrării de doctorat semnate de premierul Nicolae Ciucă ar fi plagiate, susține Emilia Șercan, cunoscută pentru munca ei asiduă în vederea descoperirii fraudelor academice în rândul oamenilor politici de la noi. Aceasta a analizat lucrarea de doctorat și a constatat, pe lângă plagierea celor 42 de pagini, și faptul că conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare “Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului.
În luna ianuarie, Parchetul General a primit o sesizare pe această temă și a deschis dosar penal, ridicând toate documentele din dosarul de doctorat al lui Nicolae Ciucă de la Universitatea Națională de Apărare. Acum, jurnalista se întreabă dacă sesizarea aceea trimită la parchet este realmente un gest onest sau e un mod de a mușamaliza cazul, câștigând timp în folosul premierului.
„Ridicarea documentelor poate bloca procedura de analizare a tezei de doctorat la nivelul CNATDCU și chiar emiterea unui verdict, deoarece universitatea unde s-a susținut teza – UNAP în acest caz – trebuie să transmită obligatoriu la CNATDCU o serie de documente pentru formarea dosarului de analiză.„, arată Emilia Șercan.
Aceasta precizează că nu are informații care să-i confirme dacă documentele pe care UNAP ar trebui să le trimită la CNATDCU au fost și ele ridicate de către procurori sau dacă UNAP deține copii ale acestora pe care să le poate transmite la CNATDCU în termenul legal, însă spune că există precedent în care Ministerului Educației a blocat analizarea unor sesizări atunci când au existat diverse plângeri penale sau procese civile.
În consecință, rămân valabile întrebările Emiliei Șercan, care momentan nu au un răspuns:
„Cel care a depus plângerea este un cetățean dezinteresat, care a decis astfel să facă ceva după ce a aflat că premierul Nicolae Ciucă e suspect de plagiat fără să știe că riscă prin plângerea lui să blocheze analiza CNATDCU; Sau plângerea a fost depusă într-o încercare premeditată de a bloca analizarea tezei de doctorat de către CNATDCU și, în final, emiterea unei decizii.”