joi, aprilie 18, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialFestival al rasismului la o alertă de răpire copil

Festival al rasismului la o alertă de răpire copil

Poliția Română a postat joi dimineață o alertă privind răpirea unei copile de 13 ani din județul Sibiu. Peste o sută de reacții amuzate și comentarii rasiste au apărut în primele câteva ore după publicarea alertei.

În seara zilei de 9 februarie, polițiștii au fost anunțați că patru necunoscuți au ridicat cu forța o copilă de 13 ani din localitatea Tălmaciu. Aceasta a fost urcată într-un autoturism de culoare alb, marca BMW și de atunci nu s-a mai știut nimic de soarta copilei. În dimineața zilei următoare, Poliția Română a cerut sprijinul populației pentru găsirea victimei, postând un anunț pe pagina oficială de Facebook.

Reacțiile amuzate n-au întârziat să apară, la fel cum nici de la a comenta în termeni rasiști situația nu s-au abținut prea mulți. Persoanele distrate de postare au afirmat că Poliția Română a exagerat în privința alertei, răpirea fetelor în vederea căsătoriei fiind o cutumă în comunitățile de romi. Foarte puțini dintre cei amuzați au cântărit gravitatea situației din punct de vedere juridic, aceasta fiind judecată aproape exclusiv prin prisma apartenenței minorei la etnia romă.

Poliția Română, vă rog să verificați comentariile. Sunt niște comentarii îngrozitoare„, semnalează, pe bună dreptate, un urmăritor al paginii oficiale a instituției. Și pentru a ne face o idee cu privire la festivalul rasist care s-a declanșat online, exemplificăm cu niște comentarii relevante.

Să dați și continuarea din care rezultă că fata a fost găsită acasă la viitorul ginerică. Iar voi care nu le cunoașteți tradițiile mai întâi interesați-vă și apoi vorbiți. Așa fac ăștia. Stați liniștiți că sunt înțeleși dinainte, dar așa le place lor, urlă, tipă, își smulg părul din cap, fac circ, dar ei știu unde se află fata. La pețit vor neapărat să participe și polițiștii.

S-a măritat 100%, mi-am dat seama după cercei și vârstă ( i-a fost frică viitorului soț să nu-i umble cineva la motoraș înaintea lui)”

Poliția Română lăsați dracului căutările…că banii lor de buzunar depășește cu mult bugetul vostru pe un an… palatele lor sunt mai strălucitoare ca sediile voastre cu carcalaci și șobolani la subsol…. iar Logan-urile voastre sunt mai bătrâne ca BMW-urile și Merțanele lor….

Pentru a înțelege mai bine situația și care ar trebui să fie cheia de interpretare a acestor reacții, am contactat-o pe Cătălina Olteanu, membru al Colegiului director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Aceasta ne-a mărturisit că o bucură, totuși, reacțiile oamenilor care au condamnat rasismul în comentariile aferente postării respective, dar și faptul că poliția a descris corect situația, fără a indica detalii care să facă referire la etnia victimei.

Am citit și eu comentariile. Ce mă bucură e că unii oameni reacționează, am văzut și oameni simpli care s-au săturat de rasism și de discriminare. Aceste răpiri se întâmplă în comunitățile de romi, dar în acest caz mă bucură că oamenii au raportat la poliție. Comentariile acelea rasiste arată nivelul societății noastre. Dar 200 de oameni care au dat Ha!Ha! arată ce spun statisticile, că în continuare romii sunt printre cele mai discriminate grupuri.

Nu pică bine, ca femeie romă, nu-mi pică bine. E vorba totuși de un copil, o fată de 13 ani care a fost luată cu forța de acasă. Poate era înscrisă la școală și nu voia să se mărite și au luat-o cu forța. Ce e de făcut în situația asta? Poliția trebuie să intervină, e caz penal. Însă eu mă bucur că răpirea a fost raportată și că poliția n-a pus acolo etnia, că poliția învață. Ajunge să te bucure normalitatea. Te bucuri că în 2022 se întâmplă normalitatea și o fetiță de 13 e descrisă corect de autorități. Dar poliția trebuie să modereze acele comentarii, ei trebuie să șteargă efectiv aceste comentarii. „, a spus Cătălina Olteanu în exclusivitate pentru INVESTIGATORIA.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare