duminică, noiembrie 10, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu Politic"Chiar dacă am fost blocați, numărul de cititori a crescut!". Câțiva jurnaliști...

„Chiar dacă am fost blocați, numărul de cititori a crescut!”. Câțiva jurnaliști ruși aflați în Ucraina se luptă cu propaganda Kremlinului despre invazie

Câțiva jurnaliști ruși independenți se află în Ucraina și încearcă să spargă monopolul instituit de Kremlin asupra mass-media, unul dintre ei relatând că numărul de cititori ai publicației pentru care lucrează a crescut după instituirea legislației rusești privind cenzura pe tema războiului din Ucraina.

Ani de zile, jurnalista Oksana Baulina, o fostă asociată de-a politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, a făcut tot posibilul pentru a rezista regimului Putin și, în cele din urmă, a fost forțată să fugă din țară. Săptămâna trecută, a fost ucisă de o rachetă rusească, la scurt timp după ce a sosit la Kiev pentru a face reportaje despre invazia declanșată de Vladimir Putin.

Moartea acesteia, jurnalistă a postului de știri rusesc The Insider, a adus în lumina reflectoarelor micuțul grup de jurnaliști ruși independenți ce se află acum în Ucraina.

Prin munca lor, ei încearcă să spargă monopolul Kremlinului cu privire la informațiile despre invazie, agresiune pe care presa oficială rusă insistă să o numească drept o „operațiune specială” pentru eliberarea Ucrainei de „naziști”.

Colegii i-au adus un omagiu Baulinei, spunând că a fost o reporteră pasionată și înverșunată, care, pentru a susține valorile în care credea, a renunțat la o viață în care putea munci pentru „reviste lucioase”.

„Am întâlnit-o cu câteva zile înainte de moartea ei, probabil că eram singura persoană pe care o cunoștea de mult. Ea povestea în detaliu planurile ei, era atât de entuziastă și își dorea foarte mult să facă reportaje”, a declarat jurnalistul și activistul Peter Verzilov, editorul site-ului de știri Mediazona.

Mediazona, precum multe instituții mass-media în limba rusă, a fost blocată de organul rus de supraveghere a internetului în primele zile ale războiului pentru că nu a respectat regulile de cenzură care interzic orice informație ce ar putea „discredita” armata Rusiei.

„În pofida acestui blocaj, numărul de cititori a crescut în ultima lună de aproape două ori, la aproximativ 3,5 milioane de vizitatori unici luna aceasta”, a spus Verzilov.

Pe de altă parte, Verzilov a spus că este clar că mesajele Kremlinului ajung la un număr mai mare de ruși, vorbind în acest sens despre numeroasele povești cu ucraineni care au contactat prieteni sau rude din Rusia, aceștia din urmă transmițându-le apropiaților din Ucraina că ei își imaginează de fapt lucrurile pe care le văd cu proprii ochi.

„Când propriul tău fiu îți spune: ‘Tată, să nu crezi nenorocita de televiziune, nu este adevărat!’, iar tu îi spui ‘Naziștii îți spală creierul!’, asta arată că propaganda rusă este uimitor de eficientă pentru anumite segmente din populație. Chiar funcționează, atunci când treceți de la un canal TV la altul, iar toate au același conținut”, a spus Verzilov.

Alți jurnaliști au fost de acord că a trece de propaganda sponsorizată de stat devine din ce în ce mai dificil. Weekendul trecut, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acordat un interviu mai multor instituții de presă independente din Rusia, iar autoritățile Kremlinului au anunțat imediat că orice site care-l publică ar putea răspunde penal.

„Oamenii care spun că există o mulțime de informații pe internet, pur și simplu nu înțeleg despre ce vorbesc. Sora mea geamănă m-a întrebat ‘Cum să mă uit la Zelenski?’, pur și simplu nu știa cum să-l găsească”, a spus Yevgenia Albats, o veterană rusă în domeniul jurnalismului, care editează site-ul New Times.

Albats a mai precizat că 741 de site-uri web au fost închise în Rusia de la începutul invaziei. The New Times a fost blocat în a doua zi de război. Albats încă actualizează site-ul web folosind un VPN, deși patru dintre angajații ei au părăsit țara.

„Practic, este o evaporare totală a oricăror știri sau opinii alternative din sfera mass-media în limba rusă. Distrugere totală. Anihilarea oricăror opinii și opinii alternative”, a precizat aceasta.

O excepție singulară a fost cea a reportajului realizat din Ucraina de Elena Kostyuchenko, un reporter plin de resurse și neînfricat ce lucrează pentru Novaya Gazeta din Rusia, publicație al cărei redactor-șef, Dmitri Muratov, a câștigat anul trecut Premiul Nobel pentru Pace.

Kostyuchenko a fost inițial respinsă la graniță când a încercat să treacă din Polonia în prima zi de război, dar a fost lăsată să intre după ce redacția ei a dat câteva telefoane. De atunci, ea se află în sudul Ucrainei. Ea a realizat reportaje emoționante din Mykolaiv, care a fost supus unui intens atac rusesc, și din Herson, ocupat în prezent de trupele rusești.

„În fiecare zi, văd crimele pe care le comite țara mea. În fiecare zi văd oameni răniți, morți, case distruse, am vorbit în Herson cu oameni care au trăit experiența de a fi răpiți”, a spus aceasta într-un interviu telefonic.

Odată ajunsă în Ucraina, Kostyuchenko a zis că nu a avut probleme să lucreze cu un pașaport rusesc, după ce a explicat că vine din partea Novaya Gazeta.

„Majoritatea oamenilor înțeleg de ce sunt aici, susțin ceea ce fac și mă susțin enorm”, a menționat aceasta.

Novaya Gazeta a luat decizia de a respecta legile rusești în ceea ce privește cenzura, nefolosind termenii „război” sau „ocupație”.

Kostyuchenko a spus că și-a scris textele fără a le cenzura, iar apoi au fost redactate de editori în urma unor consultări cu avocații.

„Legea (privind cenzura – n.red.) este formulată astfel încât să poată fi trași la răspundere toți cei asociați cu respectivul text, nu doar autorul: corectori, manageri şi contabili”, a spus Kostyuchenko.

„Am avut o întâlnire în cadrul redacției. Aveam două variante: să închidem sau să continuăm să lucrăm în regimul de cenzură militară. Peste 90% dintre cititori au votat pentru ca noi să continuăm să lucrăm”, a spus ea.

Totuși, acest lucru nu a salvat publicația și, la începutul acestei săptămâni, Muratov a anunțat că Novaya se va închide până la sfârșitul „operațiunii speciale” din Ucraina.

Mulți jurnaliști independenți au părăsit Rusia cu totul, de teamă să nu fie închiși în baza noilor legi. Albats a spus că nu intenționează să părăsească Moscova, dar „plânge în fiecare zi” cu privire la ce s-a întâmplat cu Rusia și legat de faptul că țara ei duce un război de cucerire.

„Distrugem o altă țară și ucidem oameni. Și asta este insuportabil. Înțeleg că ceea ce fac este practic aproape inutil. Dar fac asta pentru că altfel m-aș spânzura”, a mai precizat aceasta. (sursa: AICI)

Chiar dacă Novaya Gazeta a anunțat că își suspendă activitatea până la finalul invaziei, Kostyuchenko a precizat pe profilul ei de Facebook că va publica în continuare informații necenzurate despre război pe site-ul Meduza.io. (sursa: The Guardian)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare