vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEvenimentDupă decizia CCR, procurorii avertizează: "Pasivitatea autorității legiuitoare poate transforma statul român...

După decizia CCR, procurorii avertizează: „Pasivitatea autorității legiuitoare poate transforma statul român într-un paradis pentru persoanele care își doresc impunitate”

Curtea Constituțională a României a declarat neconstituțional un articol din Codul Penal care permite procurorilor să întrerupă cursul prescripției prin administrarea de noi probe. Asta ar putea duce la situația în care protagoniștii unor dosare penale care depășesc anumite termene să scape de pedepse. O parte a procurorilor din România reacționează la această decizie și susțin că e absolut  necesară o mutare din partea Guvernului și Parlamentului, pentru a evita ca România să se transforme într-un paradis al infractorilor.

Asociația “Mișcarea pentru apărarea statutului procurorilor” lansează un apel public către Guvernul și Parlamentul României de a ieși din pasivitate și de a legifera de urgență, pentru a evita apariția unui vid legislativ, care va avea efecte nocive asupra cetățenilor româniei. De altfel, chiar Curtea Constituțională a României a invocat pasivitatea Parlamentului în justificarea deciziei luate de 26 mai.

În acest context, procurorii din cadrul AMASP explică și care vor fi acele efecte negative care se doresc a fi evitate și susțin că decizia CCR poate echivala chiar cu o amnistie.

Soluția legislativă nu comportă nici dezbateri extensive și nici nu are un caracter inovator care să ducă la prelungirea procesului legislativ și să împiedice adoptarea rapidă a unui nou text de lege. Această soluție a fost aplicată de sistemul judiciar din 2018 și vizează întreruperea cursului prescripției prin orice act care trebuie comunicat suspectului/inculpatului. Această situație are impact nu doar asupra cauzelor care sunt mediatizate sau care atrag interesul publicului larg, ci și asupra dosarelor în care există victime persoane fizice, asupra dosarelor care vizează infracțiuni cu impact în viața de zi cu zi a cetățenilor și care, în multe cazuri, au termene de prescripție mai scurte.

Un stat european care invocă apartenența la cultura drepturilor civile și statului de drept nu poate avea o justiție penală în care nu există mecanismele necesare tragerii la răspundere penală, în care stabilitatea normelor este o himeră și în care regulile aplicate se schimbă fără nicio posibilitate de prevedere. Având în vedere că această decizie poate echivala cu o adevărată amnistie, iar o mare parte dintre inculpații trimiși în judecată sau aflați în instrucție penală ar putea scăpa de acuzații cu efect imediat, statul român prin puterea legiuitoare va trebui să decidă care este strategia de remediere a efectelor deciziei. În caz contrar, pasivitatea autorității legiuitoare poate transforma statul român într-un paradis pentru persoanele care își doresc impunitate.„, se arată în comunicatul transmis de AMASP.
Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare