vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneEmilia Șercan vine cu noi amănunte din culisele operațiunii de kompromat orchestrate...

Emilia Șercan vine cu noi amănunte din culisele operațiunii de kompromat orchestrate împotriva ei: „Este foarte posibil să fie implicaţi şi oameni politici”

Jurnalista Emilia Șercan revine cu noi detalii din culisele operațiunii de kompromat la care a fost supusă, la scurt timp după publicarea concluziilor sale legate de lucrarea de doctorat a premierului Nicolae Ciucă. Aceasta a reclamat scurgerea unei probe dintr-un dosar penal, probă care a stat la baza operațiunii de kompromat, și susține că în toată speța aceasta ar putea fi implicați și oameni politici.

Deși a trecut o perioadă suficient de lungă de când jurnalista a prezentat cazul său în spațiul public, nici astăzi nu există niște concluzii oficiale în legătură cu felul în care o captură de ecran dată de Emilia Șercan unei polițiste de la Serviciul de Investigații Criminale a Poliției București a ajuns nu doar în conținutul unui site obscur din Republica Moldova, ci și în posesia mai multor șefi din Poliție.

Mai mult, Emilia Șercan atrage atenția asupra felului în care organele de anchetă au acționat în cazul său, lăsând senzația unei tentative de mușamalizare a operațiunii de kompromat.

Captura de ecran, devenită probă într-un dosar penal, a ajuns la un număr semnificativ de șef din Poliția Română la scurt timp după ce eu i-am dat-o unei polițiste de la Serviciul de Investigații Criminale a Poliției București.  În loc să ceară percheziția telefoanelor acelor șefi la care a ajuns captura de ecran, procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București mi-a cerut să-i predau, de bună voie, telefonul mobil și cartela SIM, pentru a-mi fi percheziționate. Adică, nu căutăm să descoperim cine sunt infractorii pe baza indiciilor certe care arată că proba a ajuns la persoane la care nu ar fi trebuit să ajungă, dar ia să investigăm puțin victima. Am fost atât de revoltată, am spus că sunt de acord să dau telefonul ca să fie inspectat, verificat, anchetat, orice, dar nu de către vreo autoritate a statului român. Dacă eu am comis vreo infracţiune, să vină statul român cu mandat de percheziţie şi să mi-l ridice.

Jurnalista mai susține că a trimis și parchetului dovezile mușamalizării scurgerii probei, însă Parchetul nu le-a înregistrat. Apoi, solicitând Parchetului să ceară ștergerea fotografiilor de pe site-ul din Republica Moldova, instituția a refuzat să acționeze.

În martie, am făcut solicitare către Parchet ca să ceară ştergerea fotografiilor de pe site-ul lui Rizea, pentru că infracţiunea continua, iar Parchetul n-a făcut nimic. Specialiştii cybersecurity de la Bitdefender au descoperit că fotografiile pe site-ul „patrianoastră” au fost urcate la două ore după ce am vorbit cu Lucian Bode la telefon. (…) Aici este posibil să fie implicate şi alte structuri ale statului român. Este foarte posibil să fie implicaţi şi oameni politici.  Prin acţiunea făcută în instanţă, Ciucă recunoaşte că teza lui este plagiată. Au încercat să-mi închidă gura. Au încercat să mă scoată din presă.”, a mai punctat jurnalista într-o postare pe Facebook.

Cazul Emiliei Șercan a ajuns în atenția Comisiei Europene în urmă cu câteva săptămâni, la inițiativa europarlamentarului Ramona Strugariu.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jurova, susține că situația Emiliei Șercan este una îngrijorătoare și că, în general, la nivelul Comisiei, există îngrijorări legate de condițiile în care muncesc mulți jurnaliști, în special femei, presiunile având uneori forme greu de tolerat și, mai ales, de înțeles pentru lumea civilizată.

De altfel, și europarlamentarul Ramona Strugariu punctează faptul că răspunsul Verei Jurova la situația Emiliei Șercan este unul important pentru jurnaliștii care se confruntă cu presiuni, iar cazul Emiliei Șercan urmează să fie inclus în Raportul privind statul de drept pentru anul 2022.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare