sâmbătă, aprilie 27, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneChina, nemulțumită că vicepreședintele Taiwanului a participat la funeraliile fostului premier japonez...

China, nemulțumită că vicepreședintele Taiwanului a participat la funeraliile fostului premier japonez Shinzo Abe

Ministerul de Externe al Chinei a declarat marți că ambasada sa din Japonia a adresat „obiecții severe” Guvernului de la Tokyo cu privire la participarea vicepreședintelui Taiwanului, William Lai, la înmormântarea fostului premier japonez Shinzo Abe.

Lai (foto articol) a vizitat Japonia pentru a aduce un omagiu ca prieten al lui Abe, o mișcare care era foarte probabil să deranjeze China, țară ce consideră Taiwanul drept propriul său teritoriu.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a declarat că Taiwanul face parte din China și „nu are un așa-numit vicepreședinte”.

„După asasinarea fostului premier japonez Abe, autoritățile din Taiwan au folosit ocazia pentru a se angaja într-o campanie de manipulare politică. Este imposibil să reușească astfel de intrigi”, a zis Wang.

Agenția de știri oficială din Taiwan a precizat că Lai a fost cel mai înalt oficial care a vizitat Japonia de când Tokyo a rupt relațiile oficiale cu Taipei în 1972 și a stabilit relații cu Beijingul.

Abe, împușcat săptămâna trecută la un miting electoral, a fost o figură populară în Taiwan pentru sprijinul său pentru statul insular, iar președinta taiwaneză Tsai Ing-wen a vizitat luni ambasada de facto a Japoniei din Taipei pentru a aduce un omagiu fostului premier japonez.

Lai e un posibil viitor candidat la președinție la alegerile din 2024. Înaintea alegerilor, unde Tsai nu poate candida din nou din cauza limitei privind numărul de mandate, Lai a preluat un rol internațional din ce în ce mai proeminent.

În ianuarie a vizitat Honduras, aliatul diplomatic al Taiwanului, trecând totodată prin Statele Unite, unde a avut o întâlnire virtuală cu președintele Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi.

De asemenea, el a discutat pe scurt cu vicepreședintele SUA Kamala Harris în timp ce se afla în Honduras, o întâlnire rară care a fost extrem de simbolică și a provocat furia Beijingului.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare