miercuri, mai 1, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInvestigațiiACADEMIA INTERNAȚIONALĂ... DE APARTAMENT. Cum se aruncă banii publici pentru premierea unor...

ACADEMIA INTERNAȚIONALĂ… DE APARTAMENT. Cum se aruncă banii publici pentru premierea unor personalități controversate

În județul Dolj funcționează de ani întregi într-un apartament o “Academie Internațională”. An de an, aceasta organizează evenimente în cadrul cărora sunt premiate personalități controversate, iar printre fondatorii academiei de apartament se numără Patriarhul Daniel, zis și „Marele Alb”, Prințul Paul al României, condamnat pentru cumpărare de influență și complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice și un anume Ioan Deaconescu, a fost detașat cultural la Belgrad în anii ’80 și consul onorific al Muntenegrului la Craiova, descris de o parte a presei locale drept un “amic al Rusiei”.

Ioan Deaconescu este personajul central al poveștii, pentru că el este cel care obține bani publici din bugetul județului Dolj și al Primăriei Craiova pentru niște evenimente culturale, în cadrul cărora sunt premiate inclusiv persoane cu probleme penale.

Înființată pe 10 noiembrie 1994, Fundația Europeană “Mihai Eminescu” a hotărât în anul 2003 să înființeze o așa numită “Academie Internațională Mihai Eminescu”, cu sediul într-un apartament din Craiova, care ar fi chiar locuința fondatorului proiectului, și anume Ioan Deaconescu.

Academia nu poate fi identificată decât de către cei care cunosc personal fondatorul, pentru că sediul acesteia nu are nicio siglă și niciun element distinctiv care să-l facă ușor de localizat pentru public.

Academia “internațională” ne-a atras atenția cu prilejul Festivalului Mondial de Poezie desfășurat în acest an la Craiova, când primăria condusă de Olguța Vasilescu oferea 20.000 de lei pentru organizarea acestui așa zis eveniment cultural, al cărui participanți propuneau, în plină invazie a Ucrainei de către Rusia, să semneze un “apel al păcii fără frontiere”.

Mai mult, organizatorii festivalului dedicau ode deșănțate Olguței Vasilescu chiar pe pagina de Facebook a festivalului de poezie, în stilul:  “O rugăm pe Doamna Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, o iubitoare de poezie, de emoție și frumos, cea care a susținut întotdeauna acest festival, să primească omagiile noastre, semn că poezia trebuie să triumfe și să fie în permanență în inimile și-n sufletele noastre, ale tuturor.”

De altfel, Academia Internațională “Mihai Eminescu” l-a și premiat în anul 2018 pe Claudiu Manda  “pentru clarviziunea, diplomația și talentul de a construi un altfel de edificiu al politicii românești în anul Marii Uniri”.

Un alt premiant al Academiei este Adrian Năstase, fostul premier al României, condamnat pentru șantaj și luare de mită.

Potrivit fondatorului Academiei, Ioan Deaconescu, contactat de INVESTIGATORIA, Năstase a fost premiat  “pentru tot ce face la București la Fundația Nicolae Titulescu, pentru că sub egida domniei sale se întâmplă foarte multe lucruri de elucidare a istoriei noastre, a unor momente importante din viața politică. Nu i s-a dat din punct de vedere al faptului că a fost om politic. Nu! Exclus. Noi nu facem politică. Noi apreciem numai ce se face pe linie culturală, științifică, literară și așa mai departe.

Ioan Deaconescu și Olguța Vasilescu

Mai mult, Deaconescu a considerat oportun, în cadrul discuției pe care am avut-o cu el telefonic, să facă și o comparație între situația poetului Radu Gyr și cea a lui Adrian Năstase, cei doi fiind considerați de fondatorul academiei de apartament pe picior de egalitate, deși Radu Gyr n-a luat mită și nici n-a șantajat pe nimeni, a scris doar poeme care nu erau pe placul regimului politic.

Descrisă de unii jurnaliști drept o “academie-fantomă”, se pare că Academia Internațională de… apartament care folosește numele lui Mihai Eminescu pentru aceste premieri ridicole este luată, însă, foarte în serios de instituțiile publice din Dolj.

Atât Consiliul Județean Dolj, cât și Primăria Craiova au pompat constant bani în acest proiect de apartament, al cărui singur scop evident e acela de a satisface nevoia de laude ale unor conducători de instituții publice.

INVESTIGATORIA a transmis solicitări pe baza legii 544 privind accesul la informațiile de interes public atât Consiliului Județean Dolj, cât și Primăriei Craiova, pentru a afla exact care au fost sumele virate în conturile acestei academii dubioase.

Consiliul Județean Dolj ne-a răspuns oficial și ne-a transmis faptul că din 2015 până în 2019 a finanțat Academia Internațională “Mihai Eminescu” cu 52.000 de lei, motivația acestor finanțări fiind organizarea Festivalului Mondial de Poezie “Mihai Eminescu”.

Primăria Craiova, însă, n-a fost la fel de comunicativă. Deși am transmis solicitarea încă din luna iulie, instituția ne-a transmis, sub semnătura Olguței Vasilescu, o simplă comunicare potrivit căreia datele cerute de noi nu vor putea fi transmise în termenul de 10 zile, însă promite că în 30 de zile vom primi un răspuns oficial. Suntem în luna septembrie, iar Primăria Craiova nu a mai transmis nicio informație pe această temă.

Știm, însă, că în anul 2022, Primăria Craiova a alocat suma de 20.000 de lei din bugetul local pentru organizarea Festivalului Mondial de Poezie de la Craiova. Motivul oficial se poate găsi chiar într-o Hotărâre a Consiliului Local Craiova din luna aprilie.

Într-un oraș precum Craiova, considerat citadela culturii, a artei, a teatrului și a muzicii, poezia trebuie să își recâștige locul său, mai ales după o lungă perioadă de restricții și limitarea libertăților individuale și colective. Inițiat în 2013, Festivalul Mondial de Poezie „Mihai Eminescu“ se constituite într-un act artistic de o amplitudine excepțională, ce a rezonat amplu, încă de la debutul său, în mediile literare de pe tot mapamondul. De fiecare dată, evenimentul a transformat Craiova în capitala mondială a poeziei, având ca invitați laureați ai premiului Nobel, academicieni sau jurnaliști de la renumite publicații internaționale. Scriitorii participanți la edițiile anterioare ale festivalului au scris elogios despre Bănie, au comentat în articole și însemnări impresiile lor despre Craiova și au dedicat poezii orașului nostru, reunite în volumul Craiova, mon amour!, poeții fiind cetățeni ai lumii fără frontiere.

Vorbim, deci, despre o asociere cel puțin stranie între primăria condusă de Olguța Vasilescu și un ONG cunoscut pentru afinitățile rusofile ale fondatorului ei, asociere care a trezit totuși niște reacții la nivel local. La nivel național, însă, premierea unor infractori notorii din banii publici ai județului Dolj n-a fost considerată o problemă de anvergură, deși poate era cazul. Pentru că dincolo de diplomele fără substanță și de odele aduse liderilor politici locali, e de remarcat că în Oltenia, în apropierea scutului de la Deveselu se fac eforturi de ani buni, prin acest personaj controversat și prin alții, pentru construirea unui pol de influență rusesc cu sprijin social-democrat.

Și în acest sens discutăm despre Ioan Deaconescu cu seriozitate, de vreme ce personajul are un trecut controversat, dar și conexiuni extrem de interesante, care au efecte asupra unui județ întreg. Pentru că e posibil ca pentru Adrian Năstase sau Claudiu Manda să nu conteze prea mult diplomele unei academii de apartament. Însă așa-zisele evenimente culturale par, de departe, instrumente de propagandă la care instituțiile publice din Dolj contribuie cu bani publici.

De exemplu, Ioan Deaconescu, viceconsul onorific al Muntenegrului și fost detașat cultural la Belgrad în anii comunismului, îl invita în anul 2017 pe ambasadorul Federației Ruse în România, Valery Kuzmin, în cadrul unui eveniment organizat la Craiova de Academia Internațională “Mihai Eminescu”, pentru a le vorbi studenților craioveni despre politica externă a Rusiei.

Despre Deaconescu, jurnalistul Ion Spânu susținea, la momentul nominalizării sale în poziția de director al ICR Târgu Jiu, că ar fi chiar finul lui Ristea Priboi și că una dintre misiunile sale ar fi fost aceea de a-l “tatona” pe Emil Cioran la Paris.

Avea ca misiune adulmecarea unor scriitori importanţi din diaspora. În această operaţiune, Nelu Deaconescu, cum este mai cunoscut personajul nostru, se dădea la nevoie un român din Iugoslavia, devenind în scurtă vreme unul dintre cei mai penetranţi agenţi de influenţă! Între victimele sale, cităm: Emil Cioran, Virgil Ierunca, George Tomaziu (nepotul lui George Enescu, condamnat la moarte ca spion englez şi salvat cu mare dificultate de către unchiul său), George Uscătescu, Gellu Ionescu (nepotul dramaturgului Eugen Ionescu), care lucra la “Europa liberă”. Este greu de imaginat că un banal lector de limba română se putea plimba în voie prin Europa acelor timpuri, când, se ştie, nici pasărea cerului nu putea să plece prin Occident fără aprobarea partidului şi a Securităţii.

Jurnalistul Ion Spânu, 2013

Toate aceste date, dar și reticența Primăriei Craiova de a răspunde public cu privire la felul în care alimentează cu bani conturile unei academii de apartament, arată un joc interesant, cu reverberații nu doar locale, ci și naționale.

Sursele noastre din Dolj spun că și alte primării din județ sponsorizează evenimentele Academiei Internaționale de apartament și că valoarea fondurilor acumulate nu justifică cheltuielile presupuse de evenimentele organizate.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare