marți, aprilie 23, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneZelenski încearcă să găsească un motiv pentru care Trump l-a lăudat sistematic...

Zelenski încearcă să găsească un motiv pentru care Trump l-a lăudat sistematic pe Putin în contextul invaziei

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a declarat "surprins" că fostul lider de la Casa Albă, Donald Trump, a continuat să-l laude pe Vladimir Putin în contextul invaziei rusești asupra Ucrainei. Pe de altă parte, Zelenski a încercat să caute o explicație pentru abordarea lui Trump.

Vorbind pentru CNN, președintele ucrainean a spus că Trump a dispus de „mult timp” pentru a afla ce tip de persoană este Putin, acesta adăugând totodată că fostul lider de la Casa Albă nu ar fi trebuit să continue să-i aducă elogii liderului rus pe fondul invaziei declanșate în februarie asupra Ucrainei.

„El (Trump – n.red.) stătea într-o poziție atât de înaltă în care nu este posibil să nu recunoști că el (Putin – n.red) este adversarul în ceea ce privește valorile, propriul popor”, a spus Zelenski.

„Trump a dispus de toată puterea acestei țări – servicii, date – pentru a crea un profil psihologic (al președintelui rus Vladimir Putin – n.red.)”, a completat acesta.

Zelenski a susținut în același timp că Trump a avut această abordare probabil pentru a-și promova politica. Amintim în acest context că Trump a declarat sistematic că, în cazul în care mai era președinte al SUA, atunci Putin nu ar fi declanșat războiul la scară largă împotriva Ucrainei.

„Probabil că avea nevoie de acest lucru pentru a-și promova politica, pentru a arăta că este pregătit să găsească o înțelegere cu președintele Rusiei”, a zis Zelenski.

Trump a fost criticat anterior, inclusiv de propriul său partid, pentru comentariile pe care le-a făcut despre Putin atât înainte de invazia Rusiei asupra Ucrainei, cât și ulterior.

Vorbind la Clay Travis & Buck Sexton Show, Trump a descris tactica lui Putin de a recunoaște două republici autoproclamate din estul Ucrainei și de a trimite trupe rusești în acele regiuni sub pretextul „operațiunilor de menținere a păcii” drept „genială”, spunând despre dictatorul de la Kremlin că e „foarte priceput”.

Trump și-a reiterat laudele aduse președintelui rus inclusiv pe parcursul invaziei, transmițând unei mulțimi aflate la stațiunea sa Mar-a-Lago din Florida că Putin a fost „destul de inteligent”, deoarece a „cucerit o țară pentru sancțiuni de 2 lei”.

Trump l-a descris din nou pe Putin ca fiind „inteligent”, în timp ce l-a lăudat pe președintele chinez Xi Jinping

În timpul unui miting desfășurat în Wilkes-Barre, Pennsylvania, pe 3 septembrie, Trump l-a descris din nou pe Putin ca fiind „inteligent”, asta în timp ce l-a lăudat și pe președintele chinez Xi Jinping.

Discutând despre aceste laude aduse de Trump celor doi dictatori, Zelenski a declarat pentru CNN că fostul lider de la Casa Albă ar fi trebuit să se uite la planul lui Putin de a invada țara vecină „nu numai din punctul de vedere că asta reprezintă o amenințare pentru Ucraina”, ci și la implicațiile mai ample ale acestei agresiuni.

„Ucraina în ochii lui este prea departe”, a spus Zelenski.

„Dar acest război nu are granițe pe care să nu le poată acoperi, motiv pentru care consider că trebuie să se uite la situație fără, așa cum spunem noi, să poarte ochelari roz”, a mai precizat acesta.

Trump a sugerat adesea că Rusia nu ar fi invadat niciodată Ucraina dacă ar fi fost încă președinte, deoarece el și Putin aveau o anumită înțelegere.

Într-un interviu recent acordat radiodifuzorului indian NDTV, Trump a susținut că „nu ar fi trebuit să facem nimic” când a fost întrebat cum ar fi gestionat războiul Rusia-Ucraina.

„Asta nu avea să se întâmple niciodată”, a spus Trump.

„Și apropo, timp de patru ani, nu s-a întâmplat. Președintele Putin nu ar fi intrat niciodată (în Ucraina – n.red.) dacă aș fi fost președinte. Niciodată! Nici măcar o șansă!”, a mai zis Trump. (sursa: Newsweek)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare