„Cea mai gravă problemă ține de alocarea puterii în justiție în mâna câtorva oameni, în loc de a diversifica atribuțiile, de a crea pârghii de control și de a ne asigura că funcțiile de conducere sunt ocupate de specialiști cu cea mai potrivită pregătire, totul pentru o reformă reală în justiție, care să fie în beneficiul românilor, dar și prin care să scăpăm de supravegherea europeană și internațională în acest domeniu.
Mai jos, vă prezint 10 dintre propunerile extrem de periculoase ale acestui pachet legislativ care ridică în primul rând un semn de întrebare cu privire la independența justiției:
- Puterea în justiție se concentrează în câteva direcții: procurorul general, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, președinții curților de apel și inspectorul judiciar șef.
- Numirea procurorilor de rang înalt urmează să fie făcută pe criterii politice de către politic.
- Procurorului general i se acordă libertatea de a controla și a interveni în orice dosar penal.
- Secției pentru judecători din CSM îi este alocată cea mai mare putere.
- Membrii CSM se pot revoca foarte ușor între ei.
- Inspectorului-șef al Inspecției Judiciare i se acordă dreptul de a verifica și decide în orice dosar disciplinar al unui magistrat.
- Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție nu mai sunt evaluați în niciun fel.
- Este eliminată majoritatea concursurilor pentru funcțiile de conducere din sistem, acestea urmând să fie ocupate de oameni numiți.
- În cazul funcțiilor unde este păstrat concursul, comisia de concurs se stabilește discreționar.
- Cursurile la Institutul Național de Magistratură durează trei ani, astfel că ocuparea posturilor vacante va fi disponibilă abia peste patru ani.
Alături de colegii mei de la USR, dar și de asociații de profil, ONG-uri, societate civilă, am depus sute de amendamente pe care facem tot posibilul de să le promovăm și să le explicăm pentru a fi aprobate și a evita ca justiția românească să ajungă să fie controlată de un grup restrâns de oameni de la vârful ierarhiilor, iar vocea celorlalți specialiști să fie redusă la tăcere.
De asemenea, atragem atenția cu cea mai mare îngrijorare că forma actuală a legilor justiției îndepărtează țara noastră de principiile democratice europene la care am aderat”, a declarat Murariu, conform publicației Clujul Politic.