vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneISW: Kremlinul îl protejează pe Putin prin faptul că recunoaște recentele eșecuri...

ISW: Kremlinul îl protejează pe Putin prin faptul că recunoaște recentele eșecuri suferite în războiul contra Ucrainei

Oficialii de la Kremlin și propagandiștii din mass-media de stat au recunoscut recentele înfrângeri suferite de Rusia în regiunea Harkiv, ceea ce reprezintă o mișcare menită să-l scape pe președintele Vladimir Putin de situația în care să-și asume responsabilitatea pentru eșec, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

ISW a scris în evaluarea din 13 septembrie privind războiul că oficialii de la Kremlin și „experții” din mass-media de stat „dezbat pe larg” motivele pentru care Rusia se confruntă cu pierderi la Harkiv.

„Recunoașterea înfrângerii de către Kremlin face parte dintr-un efort de a atenua și de a înlătura criticile pentru un astfel de eșec devastator, de a le ține departe de președintele rus Vladimir Putin și de a le îndrepta către Ministerul rus al Apărării, respectiv către comandamentul militar în uniformă”, a scris ISW.

Contraofensiva surpriză a Ucrainei la Harkiv a venit în timp ce atenția era concentrată asupra unei alte zone, regiunea sudică Herson.

În weekend, generalul Valeri Zalujnîi, comandantul armatei ucrainene, a precizat într-o postare pe Telegram că trupele ucrainene au ajuns în Harkiv la 50 de kilometri de granița dintre Ucraina și Rusia. Ministerul rus al Apărării a spus inițial că nu a fost vorba despre o retragere a trupelor rusești, ci despre o regrupare a acestora în regiunea Donețk.

Discuțiile despre pierderile suferite de forțele rusești la Harkiv sunt de scos în evidență, întrucât e prima dată când Rusia a recunoscut public o înfrângere în războiul în curs, a scris ISW.

Când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, și-a concentrat ofensiva asupra Kievului, dar mai târziu a început o nouă fază a războiului în aprilie, centrată pe regiunea estică Donbas, asta după ce nu a reușit să cucerească capitala.

„Kremlinul nu a admis niciodată că Rusia a fost învinsă în jurul Kievului sau, mai târziu, în cazul Insulei Șerpilor, încadrând retragerea de la Kiev drept o decizie menită de a acorda prioritate ‘eliberării’ Donbasului, respectiv retragerea de pe Insula Șerpilor drept ‘un gest de bunăvoință’.”, a precizat think tank-ul.

Când forțele Rusiei s-au retras în luna iunie de pe Insula Șerpilor, Ucraina a respins explicația Moscovei privind „gestul de bunăvoință”, spunând în schimb că au recucerit-o prin forță militară.

Acum, sursele de la Kremlin dau vina pentru pierderile Rusiei de la Harkiv pe „consilierii militari precar informați din cercul lui Putin”, potrivit ISW.

„Un membru al Consiliului pentru Relații Interetnice al Kremlinului, Bogdan Bezpalko, a declarat chiar că oficialii militari care nu au reușit să vadă concentrarea trupelor și echipamentelor ucrainene, respectiv au ignorat canalele Telegram care avertizau cu privire la iminenta contraofensivă ucraineană în regiunea Harkiv ar trebui să aibă capetele ‘înșirate pe biroul lui Putin’.”, a mai precizat ISW.

Think tank-ul a adăugat că recunoașterea de către Kremlin a pierderilor de la Harkiv arată că Putin „este dispus și capabil să recunoască și chiar să accepte o înfrângere a Rusiei, cel puțin în anumite circumstanțe” și să se concentreze pe obiectivul de a nu pica responsabil pentru cele întâmplate. (sursa: Newsweek)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare