duminică, aprilie 28, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInterviuFlorian Mihalcea, președintele Societății Timișoara, despre cazul Robert Turcescu: “Prin retragerea premiului...

Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara, despre cazul Robert Turcescu: “Prin retragerea premiului ne-am făcut datoria față de conștiința noastră și cu asta am încheiat orice legătură cu el”

După cum ne amintim, în urmă cu aproape două săptămâni, Societatea Timișoara i-a retras lui Robert Turcescu premiul „Alexandra Indrieș”, acordat acestuia în anul 2005, după ce a constatat că acesta are poziții ideologice apropiate AUR.

INVESTIGATORIA a avut curiozitatea de a afla motivul pentru care Robert Turcescu a primit un astfel de premiu și, de asemenea, ne-a interesat de ce Societatea Timișoara nu a reacționat în 2014, când Turcescu a recunoscut public că are statutul de ofițer acoperit. Am discutat subiectul chiar cu președintele Societății Timișoara, Florian Mihalcea, care ne-a oferit o serie de explicații necesare pe marginea acestei situații.

Florian Mihalcea, în calitatea sa de președinte al Societății Timișoara, susține că Robert Turcescu era la începutul anilor 2000 un jurnalist în care se putea avea încredere, pentru că încerca să facă lucrurile altfel decât ceilalți și se implica în teme importante ale momentului, una dintre ele fiind chiar legea lustrației.

Robert Turcescu a fost un ziarist care lăsase impresia că încearcă un tip nou de jurnalism, făcuse lucruri bune la Europa FM, dar în special a fost de acord să facă medierea dezbaterilor pe tema legii lustrației, care a avut loc în Palatul Parlamentului, a avut loc o dezbatere publică și Robert Turcescu a mediat acea întâlnire. Cred că acesta a fost motivul pentru care a fost votat de către consiliu ca să primească acel premiu, este un premiu pentru jurnalism pe care îi acordă anual Societatea Timișoara, dar cei care primesc acest premiu trebuie să corespundă unor standarde pe care le trasează Societatea Timișoara, și anume trebuie să fie de acord și să rezoneze la ideile  Societății Timișoara și ale Proclamației de la Timișoara.

Mai mult, Turcescu nu este singurul personaj public care s-a aflat în situația de a i se retrage un premiu din partea Societății Timișoara. Un moment similar a trăit cu Mona Muscă, după ce s-a aflat public că obișnuia să informeze fosta securitate.

 “Când vedem că anumiți premianți se îndepărtează de aceste idealuri, nu avem altceva de făcut decât să retragem aceste premii și amintesc că i-am retras și premiul doamnei Mona Muscă, după ce s-a aflat că a fost informator al fostei Securități. Sunt oameni care de-a lungul timpului își schimbă atitudinile și opțiunile. “, a punctat președintele Societății Timișoara.

În acest context, am întrebat și care este motivul pentru care Turcescu a continuat să dețină premiul „Alexandra Indrieș” după anul 2014, anul în care omul de televiziune declara public că a fost ofițer acoperit. Florian Mihalcea ne-a spus că nu se poate face o comparație între cele două situații și că mărturisirea de atunci a lui Turcescu nu a fost decât o circumstanță agravantă în sensul retragerii premiului, pentru că asta nu afectează principiile organizației pe care o conduce.

Robert Turcescu a fost ofițer acoperit al SRI, SRI nu e același lucru cu Securitatea, deci noi nu avem nicăieri în statut o luptă împotriva structurilor statului actual, dar evident această poziție a lui este incompatibilă cu societatea de jurnalist. Acest lucru nu afectează grav principiile noastre, apartenența lui la SRI a fost o circumstanță agravantă în decizia că ar trebui să-i retragem premiul. Dar repet, nu pentru acest motiv, el e doar o circumstanță agravantă.

Cu privire la motivul de sine stătător care a stat la baza deciziei luate, președintele Societății Timișoara susține că vina lui Turcescu nu e aceea că ar fi participat, fie în calitate de jurnalist, fie în calitatea de mesean, la o nuntă a unui lider politic, ci că susține principiile unui partid care și-a făcut un model din idealurile legionare.

Nu participarea  la nuntă efectiv a fost motivul retragerii premiului, ci atașamentul pe care îl are față de George Simion și de tot ce s-a clădit în jurul lui George Simion. Asta nu a fost o nuntă, a fost un pretext pentru ca Simion să profite de acest eveniment pentru a-și face o bază de date cu fidelii lui, pentru a-și face reclamă, campanie și pentru a-și afirma încă o dată crezurile politice. Crezuri care sfârșesc prin a încerca să refacă o anume imagine, pentru că această nuntă a copiat nunta lui Codreanu și a fost o acțiune prin care AUR se identifică, practic, cu mișcarea legionară.

A fost mai mult decât o nuntă, a fost vorba de a ne delimita de orice acțiune a oricăror grupări totalitare, pentru că ceea ce s-a întâmplat în România legionară nu mai poate fi copiat și nu putem avea un model în ce s-a întâmplat atunci. Este inadmisibil să ne facem idealuri din crezul legionar. Or, Societatea Timișoara nu este numai o societate anticomunistă, este o organizație anti-totalitară, care respinge și comunismul, și fascismul. Pur și simplu, prin retragerea premiului în cazul lui Robert Turcescu ne-am făcut datoria față de conștiința noastră și cu asta am încheiat orice legătură cu el.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare