Conform raportului, Ungaria a devenit o „autocrație electorală”.
Documentul – care a fost adoptat cu 433 de voturi pentru, 123 împotrivă și 28 de abțineri – reprezintă încă o mustrare simbolică a instituțiilor UE la adresa Ungariei, țară care are de mai mulți ani o dispută cu Bruxelles-ul pe chestiuni ce țin de statul de drept. Însă mișcarea de astăzi a Parlamentului European este puțin probabil să ducă la vreo pedeapsă concretă.
În documentul în cauză, membrii Parlamentului European au enumerat o serie de preocupări – de la funcționarea sistemului electoral al Ungariei până la independența sistemului de justiție. În document sunt exprimate inclusiv temeri legate de libertatea academică și religioasă.
„Regretăm profund că lipsa unei acțiuni decisive din partea Uniunii Europene a contribuit la prăbușirea democrației, a statului de drept și a drepturilor fundamentale în Ungaria, făcând din această țară un regim hibrid de autocrație electorală”, a spus europarlamentarul Verzilor Gwendoline Delbos-Corfield.
Parlamentul European nu este singura instituție a UE aflată în dezacord cu Budapesta.
Comisia Europeană a fost angajată într-o lungă dispută cu Ungaria privind statul de drept, acuzând totodată această țară de utilizarea abuzivă a fondurilor publice pentru ca mai multe personalități apropiate de partidul de guvernământ Fidesz să se îmbogățească. Comisia este de așteptat ca duminică să recomande o reducere semnificativă a fondurilor UE destinate Ungariei, oferind totodată acestei țări un termen de câteva luni pentru a găsi un compromis.
Parlamentul European critică de multă vreme starea democrației Ungariei.
Încă din 2013, a adoptat așa-numitul Raport Tavares – numit după europarlamentarul portughez Rui Tavares – care avertiza cu privire la riscurile din Ungaria referitoare la independența justiției, pluralismul mass-media, sistemul electoral, libertatea religioasă și drepturile minorităților.
În 2018, europarlamentarii au făcut pasul istoric de a folosi împotriva Ungariei Articolul 7 din Tratatul UE – este o procedură utilizată atunci când un stat membru este considerat expus riscului de a încălca valorile fundamentale ale UE. De atunci, acest proces a rămas blocat în Consiliul UE, care reunește oficiali din toate statele membre.
Raportul de joi cere Consiliului să ia măsuri împotriva Ungariei. Textul include proiectul unei potențiale propuneri a Consiliului care afirmă că „există un risc clar de încălcare gravă de către Ungaria a valorilor pe care Uniunea Europeană a fost fondată”. (sursa: Politico)