duminică, octombrie 13, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneParteneriatul strategic România-SUA, celebrat prin două ateliere despre democrație și implicare la...

Parteneriatul strategic România-SUA, celebrat prin două ateliere despre democrație și implicare la Bicaz

Liceeni și elevi de gimnaziu din Bicaz au beneficiat de două ateliere în cadrul proiectului de celebrare a 25 de ani de parteneriat strategic România - Statele Unite. Cele două ateliere, susținute de American Councils, au constat în dialoguri libere pe tema esenței democrației și a implicării celor tineri în viața comunității.

Peste 100 de elevi au participat în zilele de 11 și 12 octombrie la ateliere susținute de jurnalista Carmen Dumitrescu atât la Liceul „Carol I” Bicaz, cât și la Biblioteca „Mihai Eminescu” din același oraș. Elevii Școlii Gimnaziale „Regina Maria” au luat și ei parte la al doilea atelier și s-au bucurat să-și spună opiniile despre cetățenie, despre libertate și responsabilități, simțind că sunt ascultați.

Elevii participanți au vorbit despre problemele majore din comunitatea lor și, împreună, au căutat soluții pentru rezolvarea lor, înțelegând că nicio voce din comunitate nu trebuie și nu poate să fie ignorată. Chiar dacă ea aparține unor copii. S-a ridicat problema defrișărilor din zonă, dar și probleme ale sistemului de învățământ românesc, precum întârzierea predării educației sexuale în școli sau chiar nevoia celor mici de a beneficia de educație media într-o lume în care fake-news-ul sufocă presa în sensul ei firesc. Mai mult, s-a ridicat și problema petrecerii timpului în mediul online și cea a presiunii familiei pe care unii elevi o simt foarte puternic.

La cele două activități au participat, în calitate de parteneri ai proiectului, cadre didactice ale Liceului „Carol I ” Bicaz, inclusiv directorul instituției, Suzana Hrap, dar și profesori ai Școlii Gimnaziale „Regina Maria” Bicaz.

Biblioteca „Mihai Eminescu” a găzduit, de asemenea, al doilea atelier organizat în Bicaz, oferind un cadru special pentru o discuție extrem de interesantă, care și-a dorit să trezească în elevii care au participat dorința de a se implica mai mult în comunitate și chiar de a se informa suplimentar din practica unor state mult mai dezvoltate pentru a aplica în sensul rezolvării problemelor pe care le sesizează în orașul lor.

Prin proiectul „Celebrating 25 Years of Strategic Partnership”, American Councils își propune să abordeze atât zonele urbane, cât și cele rurale. Publicul țintă potențial pentru atelierele locale include profesori, bibliotecari, studenți, reprezentanți ai ONG-urilor locale, lucrători din administrația publică, artiști locali și alte părți interesate ale comunității cu privire la experiența absolvenților de programe susținute de Departamentul de Stat în Statele Unite ale Americii.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare