Anunțând planul, viceministrul de interne Maciej Wąsik i-a asigurat pe polonezi că nu există nicio amenințare iminentă. El a mai menționat că decizia de a verifica adăposturile a fost luată înainte ca Rusia să atace luni Ucraina cu o rafală de rachete.
Anterior, au existat îngrijorări cu privire la numărul și calitatea adăposturilor anti-bombă din Polonia. Ministerul de Interne a recunoscut la începutul acestui an că există astfel de facilități doar pentru 3% din populație, dar a adăugat că alte locuri, precum parcările și subsolurile, ar putea fi folosite ca adăposturi.
„Pompierii verifică starea adăposturilor, dacă sunt echipate, dacă sunt apte pentru utilizare. Dacă nu, vom lua măsuri pentru a le adapta”, a declarat Wąsik.
„Ne pregătim pentru cele mai întunecate scenarii. Suntem obligați să facem asta. Suntem pregătiți pentru acele scenarii, deși probabilitatea ca acestea să se întâmple este mică”, a continuat acesta.
Wąsik a spus că Polonia – care a fost printre principalii susținători internaționali ai Ucrainei și unul dintre cei mai înverșunați critici ai Rusiei – nu este în pericol.
„Suntem în NATO, facem parte din Uniunea Europeană. Nu suntem participanți la acest război, deși susținem puternic Ucraina. Polonia este o țară sigură”, a spus oficialul polonez.
Verificările adăposturilor vor dura două luni, iar Wąsik a mai dezvăluit că Polonia urmărește îndeaproape modul în care Ucraina își stabilește procedurile de apărare civilă și „trage anumite concluzii”.
Polonia a luat o serie de măsuri pentru a-și asigura securitatea ca răspuns la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
În ultimele săptămâni, autoritățile au lucrat pentru a asigura provizii de tablete de iodură de potasiu și puncte de distribuție pentru acestea, pe fondul îngrijorărilor legate de securitatea instalațiilor nucleare din Ucraina și temerilor că Rusia ar putea recurge la utilizarea armelor nucleare tactice. Iodura de potasiu ajută la prevenirea absorbției iodului radioactiv.
În martie, Polonia a decis să mărească cheltuielile pentru apărare la 3% din PIB – unul dintre cele mai înalte niveluri din NATO – și să dubleze numărul de trupe din forțele sale armate. Totodată, își propune să-și majoreze în continuare bugetul militar la 5% din PIB.
Pe fondul sporirii cheltuielilor militare, ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, a declarat în iulie că Polonia va avea „cele mai puternice forțe terestre din Europa”. (sursa: Notes from Poland)