vineri, martie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneNATO respinge ferm acuzațiile Moscovei potrivit cărora Ucraina ar urma să utilizeze...

NATO respinge ferm acuzațiile Moscovei potrivit cărora Ucraina ar urma să utilizeze o bombă murdară. Oficial american: „Rușii au acuzat alte țări de ceea ce plănuia însăși Rusia”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a analizat acuzațiile repetate ale Moscovei potrivit cărora Ucraina ar putea utiliza în actualul război o așa-numită "bombă murdară". Stoltenberg a spus că a vorbit cu șeful Pentagonului Lloyd Austin și cu secretarul britanic al Apărării Ben Wallace "despre afirmația falsă a Rusiei că Ucraina se pregătește să folosească o bombă murdară pe propriul teritoriu".

„Aliații NATO resping această afirmație. Rusia nu trebuie să o folosească ca pretext pentru escaladare. Rămânem fermi în sprijinul nostru pentru Ucraina”, a scris Stoltenberg pe Twitter.

Moscova a susținut că Ucraina este pe punctul de a dezvolta o bombă murdară, iar ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a insistat că amenințarea este reală.

„Aceasta nu este o informație goală… există suspiciuni serioase că astfel de lucruri ar putea fi planificate”, a spus Lavrov, adăugând: „Avem un interes puternic să prevenim o astfel de provocare teribilă”.

Dar purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că Washingtonul este îngrijorat de faptul că afirmațiile Rusiei ar putea fi o acoperire a ceea ce ar urma de fapt ca forțele Kremlinului să întreprindă ca acțiune și anume de a folosi ele însele o bombă murdară pe parcursul actualului război.

„Am văzut un model în acest conflict, dar și premergător acestui război: rușii i-au acuzat pe ucraineni, rușii au acuzat alte țări de ceea ce plănuia însăși Rusia. Aceasta e preocuparea noastră”, a spus Price.

Șeful armatei ruse, Valery Gerasimov, a reiterat luni afirmațiile Moscovei într-un apel telefonic cu omologul său american.

Apelul a fost cel mai recent dintr-un șir de conversații între oficialii ruși ai Apărării și omologii din țările NATO, în timpul cărora Kremlinul a spus, fără a furniza dovezi, că ucrainenii intenționează să utilizeze o bombă murdară.

Generalul-locotenent rus Igor Kirillov a declarat luni: „Conform informațiilor pe care le avem, două organizații din Ucraina au instrucțiuni specifice pentru a crea așa-numita ‘bombă murdară’. Această lucrare este în stadiul final”.

O bombă murdară reprezintă o armă convențională la care se adaugă materiale radioactive, biologice sau chimice care sunt diseminate într-o explozie.

Afirmațiile Moscovei vin după săptămânile de înfrângeri militare suferite de forțele rusești în sudul și estul Ucrainei, observatorii și Kievul spunând că oficialii ruși devin din ce în ce mai disperați.

În ultimul anunț al Kievului privind câștigurile teritoriale, armata ucraineană a precizat că a alungat forțele ruse din mai multe sate din nord-estul țării.

„Datorită acțiunilor de succes, trupele noastre au alungat inamicul din așezările Karmazynivka, Myasozharivka și Nevske din regiunea Lugansk și Novosadove din regiunea Donețk”, a spus armata ucraineană într-un comunicat.

Atât Kievul, cât și aliații săi au respins cu înverșunare afirmațiile privind bombele murdare, care vin după amenințările ușor voalate din partea Moscovei cu o potențială escaladare nucleară.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a declarat că șeful agenției nucleare a Națiunilor Unite (AIEA), Rafael Grossi, a acceptat cererea de a trimite urgent „experți la unitățile pașnice din Ucraina, despre care Rusia pretinde în mod înșelător că dezvoltă o bombă murdară”.

AIEA a confirmat într-o declarație că va vizita două unități ucrainene „în zilele următoare”.

Totodată, Marea Britanie, Statele Unite și Franța au emis o declarație comună în care resping afirmațiile Rusiei.

„Țările noastre au spus clar că resping în mod transparent acuzațiile false ale Rusiei conform cărora Ucraina se pregătește să folosească o bombă murdară pe propriul său teritoriu”, se arată în declarație. (sursa: Kyiv Post)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare