vineri, martie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneCe urmărește Rusia atunci când propune negocieri privind încetarea războiului contra Ucrainei....

Ce urmărește Rusia atunci când propune negocieri privind încetarea războiului contra Ucrainei. Marea capcană întinsă de Kremlin

Kremlinul a sugerat că negocierile ar putea fi pe masă pentru a încheia războiul contra Ucrainei, dar cererile formulate de dictatorul rus Vladimir Putin pun Occidentul într-o situație care este puțin probabil să ducă la o încetare a focului.

În timp ce a vorbit sâmbătă despre posibilitatea unor discuții de pace, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia este „întotdeauna gata să asculte de colegii noștri occidentali dacă fac o altă solicitare de a organiza un dialog” și a formulat două cereri specifice în legătură cu negocierea încheierii războiului. El dorește ca Occidentul să ia în considerare interesele de securitate ale Rusiei și să adopte „abordări care vor ajuta la dezamorsarea tensiunilor”.

În cele opt luni de la începutul invaziei la scară largă asupra Ucrainei, Rusia și-a manifestat foarte puțin interesul de a pune capăt războiului în condițiile în care Ucraina nu acceptă cererile Kremlinului. Discuțiile de pace au fost blocate de luni de zile, în pofida eșecurilor majore ale lui Putin pe câmpul de luptă, care au determinat demararea unei mobilizări parțiale a populației Rusiei. Rusia a acuzat chiar Statele Unite pentru lipsa unui acord de pace, dar comentariile recente ale lui Lavrov semnalează că Moscova ar putea să-și schimbe tonalitatea.

Experții au declarat pentru Newsweek că Putin propune abordări despre care Moscova știe că nu vor fi acceptate niciodată de Occident, ceea ce face parte dintr-un plan mai amplu al Rusiei de rupere a coaliției națiunilor occidentale care s-au adunat în spatele Ucrainei.

„De fiecare dată când rușii au menționat negocierile este vorba de fapt despre un test – vor să vadă cât de aproape ar fi Occidentul de a avea de-a face efectiv cu ei”, a spus William Reno, profesor de științe politice la Universitatea Northwestern.

Dorința Ucrainei de a adera la NATO – o alianță ale cărei relații cu Rusia au fost de mult timp tensionate – a fost una dintre motivațiile principale invocate de Putin pentru demararea invaziei la scară largă. În lunile premergătoare războiului, Rusia a cerut NATO, pe care o consideră o amenințare primordială la adresa intereselor sale de securitate, să interzică Ucrainei să adere vreodată la Alianța Nord-Atlantică. E probabil ca Moscova să solicite încă o dată neutralitatea Ucrainei dacă încep negocierile.

NATO a refuzat să încheie orice înțelegere obligatorie din punct de vedere juridic care ar fi împotriva politicii sale de „uși deschise”, insistând că Ucraina, ca națiune suverană, are dreptul de a solicita aderarea, la fel cum au făcut-o în trecut o serie de alte state din Blocul Estic. Însă, până în acest moment, SUA și alte state membre s-au arătat reticente în a permite Ucrainei să adere la NATO în condițiile actuale.

Reno a precizat că Rusia știe că NATO nu îi va permite lui Putin să dicteze abordarea alianței, motiv pentru care scopul principal al punerii pe masă a acestor cereri este „aflarea a ceea ce vor negocia americanii și ce sunt dispuși să facă ucrainenii”.

Celălalt motiv pentru care Kremlinul pune concesiile NATO în fruntea listei sale este acela de a crea tensiuni între aliații Ucrainei, Rusia sperând astfel că va lăsa Ucraina fără sprijinul pe care îl primește acum din partea Occidentului.

Cu 30 de națiuni membre independente, fiecare cu propriile interese de securitate și propria toleranță la risc, ar fi mult mai dificil pentru NATO să ajungă la un consens cu privire la momentul în care ar trebui să înceapă discuțiile cu Rusia. În același timp, pentru că Rusia e un actor singular, Putin are un mare avantaj.

Reno a spus că multe dintre statele baltice sunt mai puțin predispuse să intre în negocieri atât de devreme pe fondul temerii că Occidentul l-ar putea încuraja de fapt pe Putin prin acceptarea unor concesii majore, asta în timp ce țări precum Franța, unde alegătorii sunt mai preocupați de inflație și de criza energetică care se profilează, ar putea fi mai predispusă să negocieze.

„Ceea ce face este că alimentează o dispută în cadrul NATO”, a spus Reno despre strategia lui Putin.

„Ori de câte ori ai un număr mai mare de parteneri, interesele lor vor fi ușor diferite, iar coeziunea acelei coaliții este mai greu de menținut”, a explicat acesta.

Negocierile ar putea fi mai atrăgătoare pentru SUA, care nu vor să fie târâte de Ucraina într-un război nuclear cu Rusia. Reno a spus că este important să înțelegem că SUA și Ucraina nu au exact aceleași interese. Deci, în timp ce Ucraina ar putea dori să „meargă până la capăt” în ceea ce privește escaladarea efortului împotriva Rusiei, războiul nu contează neapărat la fel de mult pentru americanul de rând.

Un sondaj Ipsos publicat luna trecută a constatat că două treimi dintre americani sunt de acord că SUA ar trebui să continue să furnizeze arme Ucrainei, în ciuda amenințărilor Rusiei cu arme nucleare. În același timp, războiul este depășit ca importanță pentru alegătorii americani de alte probleme precum economia, avortul și criminalitatea, aceștia urmând să meargă la urne pe 8 noiembrie în contextul alegerilor intermediare.

Reno a precizat că Moscova este conștientă de faptul că americanii și alți cetățeni din întreaga lume sunt în continuare relativ îndepărtați de conflict, astfel că oficialii de la Kremlin urmăresc probabil alegerile pentru a „exploata politica intereselor divergente”.

Administrația Biden a semnalat, de asemenea, că SUA nu vor negocia cu Rusia decât dacă Ucraina dorește, o poziție despre care Michael Kimmage, care a deținut anterior portofoliul Rusia/Ucraina în personalul de planificare a politicilor Departamentului de Stat, a spus că este puțin probabil să se schimbe.

„Condițiile rușilor și ucrainenilor sunt complet incompatibile”, a declarat Kimmage pentru Newsweek.

„Nu cred că Washingtonul sau alte capitale ar începe să treacă peste capul Ucrainei pentru a negocia”, a continuat acesta.

Întrebat după cât timp de război SUA ar putea să-și reconsidere această poziție, Kimmage a spus: ani.

„Pentru ca SUA să accepte orice ocupare permanentă a teritoriului ucrainean de către Rusia, care este o condiție prealabilă a Rusiei pentru încheierea conflictului, va fi extrem de dificil”, a zis acesta.

Sacrificiile de ambele părți ar fi dificile. Deși Putin ar putea dori garanții de securitate de la NATO, alianța va cere, de asemenea, Rusiei să plătească despăgubiri pentru reconstruirea Ucrainei, a declarat Lawrence Reardon, profesor de științe politice la Universitatea din New Hampshire.

„Fără îndoială Putin ar respinge reparațiile”, a declarat Reardon pentru Newsweek, sugerând că este puțin probabil ca ambele părți să fie dispuse să ajungă la o înțelegere în acest moment. (sursa: Newsweek)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare